Tässä tämänkertaisessa askartelussa riittää puuhaa pidemmäksi aikaa, sillä tässä idea ei ole saada tätä kerralla valmiiksi.
Tällä kertaa teemme eskarilaiselle – joka täältäkin taloudesta löytyy, oman pienen vuodenaika kansion.
Kansiota on tosi hauskaa tehdä ja se on hyödyllinen myös oppimisen kannalta.
Kansion tekeminen kannattaa aloittaa vaikka heti, ja toki sen voi aloittaa mistä tahansa kohtaa vuotta!
Kansioon on tarkoitus tallettaa jokaisesta vuodenajasta jokin muisto tai siihen liittyvä lapselle tärkeä juttu.
Mutta toki kansion voi pitää ihan täysin vapaamuotoisenakin ilman mitään vuodenaikateemaakin ja kerätä sinne sitten lapsen lempparijuttuja, mitä ne lienevätkään.
Näitä on sitten taas vuoden lopussa tai vuoden kuluttua kiva katsella ja muistella yhdessä lapsen kanssa!
Tähän helppoon varsinaisen kansion tekemiseen tässä olisi siis nyt ohjetta. Koristeluun ja täyttämiseen annan tässä myös muutamia ideoita, joita voi tietenkin hyödyntää ja soveltaa.
Askatteluun tarvitaan:
Kolme saman kokoista paperipussia (ihan tavalliset ruskeat tai valkoiset tai minkä väriset vaan käy mainiosti, tee kansiosta vaikka monivärinen! Minulla nyt oli vihreitä pusseja)
Piippurassi
Lankaa
Rei’ittäjä
Pahvia
Paperia
Koristeita (mitä ikinä keksitkään)
Sakset
Kyniä
Liimaa
1. Nosta pussien pohjat ylös ja leikkaa taitosviivaa pitkin poikki.
2. Aseta pohjattomat pussit päällekkäin ja taita keskeltä kansion malliseksi.
3. Rei’itä kansion selkämys ja pujota sinne piippurassi pitämään sivut paikoillaan.
Voit myös nitoa tai sitoa sivut toisiinsa langalla. Kun käyttää montaa väriä ja tekee päähän vaikka pienen tupsun, niin tulee myös hauska lopputulos.
Piippurassin voi kietoa taka- tai etupuolelle. Me teimme etupuolelle rusetin, jonka kiinnitys varmistettiin solmukohdasta muutamalla langalla.
4. No niin sitten onkin luvassa koristelu!
Kanteen voi tietenkin tehdä millaisen tahansa kuvan tai tekstin, meidän taiteilija teki tällaisen.
5. Nyt onkin vuorossa aukeamat. Jokaiselle vuodenajalle voi tehdä oman aukeaman ja sinne voi sitten liimata teemaan sopivia tarroja, kuvia lehdistä tai piirroksia.
Idea yksinkertaisesti on vain se, että lapsi pohtii ja oppii mitä kaikkea voisi kyseiseen vuodenaikaan liittyä ja kerää sitten materiaalia siihen liittyen ko aukeamalle.
6. Sivujen päissä on taskut joihin voi kätkeä monenlaista muistoa. Vaikka kuivatettuja ja prässättyjä kukkia tai lehtiä, postikortteja, elokuvalipun tai valokuvan. Näitä voi halutessaan laminoida tai kiinnittää kontaktimuovilla vaikka pahville, niin kestävät käsittelyä paremmin.
Meillä yhteen taskuun tehtiin kevääseen liittyvä runokortti joka toimii samalla lukuharjoituksena.
Mitoitin pahvisen kortin taskun kokoon sopivaksi ja liimasin päälle paperin, johon teksti oli kirjoitettu.
Jotta kortti olisi helpomi ottaa esille, laitoin pienen teipillä päällystetyn korvan korttiin. Jos kortteja tulee useita, kannattaa korvat porrastaa eri kohtiin.
Korvat voi tehdä myös kangaspaloista, langasta, erilaisista nauhoista tai vaikka pelkästä värikkäästä teipistä.
Jos taskuun tulee talletetuksi jotain pientä ja irtonaista, voi päähän tehdä aukon päälle taitettavan paperisen lipan, kuten kirjekuoressa. Teipillä vaan paikoilleen ja hyvin toimii. Lipan voi tietenkin koristella haluamallaan tavalla.
Lippaan voisi käyttää myös pussin pohjasta pois leikattua palaa, itse en sitä tässä käyttänyt, koska kuvassa se ei olisi näkynyt hyvin.
Myös taskun päähän asetettu paperiliitin tai pari estää pätevästi esimerkiksi kiiltokuvia tms tipahtamasta taskusta.
7. Kansiossa viimeinen aukeama on meillä jätetty kuukausien opiskelua varten ja sitä voi ajan kuluessa somistaa haluamallaan tavalla.
Kuluneen kuukauden voi sitten vaikka raksittaa, alleviivata tai koristella.
Viimeiselle aukeamalle voi myös kirjoittaa kaikkien tärkeimpien ihmisten syntymäpäivät ja sitten voikin niiden avulla opetella kuinka päivämäärät merkitään ja mitä ne numerot tarkoittavat. Niiden avulla voi myös tehdä hauskoja huomioita mille kuukausille tai vuodenajoille mitkäkin synttärit sijoittuvat.
Tässä nyt jutun kirjoitushetken kansio. Saa nähdä millainen siitä lopulta tulee! 😊
Puuhakerhossa tapahtuu
Vinkki!
Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.
Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua
Paperilaatikko, osa 2
Tein erillisen ohjeen paperilaatikon eli origamin tekemiseen osassa 1. Tässä osassa 2 esittelen muutamia ideoita noiden laatikoiden hyödyntämiseen. Itse näitä rasioita olen käyttänyt mm. nukkekodin…
Helppo ja soma paperiruusu
Tällä yksinkertaisella ohjeella valmistuu mitä ihastuttavin paperiruusu, vaikka äitienpäiväksi. Paperiruusulla voi somistaa esimerkiksi paketin tai kortin, tietenkin näistä voi tehdä kokonaisen kranssin, kimpunkin tai mitä…
Tulostettava laskutehtävä eskarilaiselle! Kuinka monta lelua?
Tässä jälleen uusi tulostettava laskutehtävä eskarilaiselle! Klikkaa kuvaa ja tulosta. Kuvat voi myös värittää!