Maitotölkki talo

Tyhjien maitotölkkien määrä puhuttaa meillä aina. Mutta ne ovat kuitenkin mitä mainioin askartelumateriaali. Tällä kertaa teimme maitotölkistä talon. Näitä kun tekee useita ja asettelee vaikkapa automatolle, niin leikki onkin valmis alkamaan.

Meidän perheen tyhjistä maitotölkeistä tekisi kyllä vaikka miten laajan kaupungin.. Mutta vähempikin riittää. Tölkkien koollakaan ei ole niin väliä ja pienempiä taloja voi tehdä katkaistuista tölkeistä tai kermatölkeistä.

 

Tähän askarteluun tarvitset

Pestyn maitotölkin
Aaltopahvia
Kopiopaperia ja/tai askartelu kartonkia
Vesivärejä ja tarvikkeet
Sormivärit
Tussit
Liimaa
Pyykkipoikia

1. Huuhtele maitotölkki huolellisesti ja jätä kuivumaan alasuin.

2. Liimaa kopiopaperi tai askartelupahvi siististi maitotölkin päälle, liitoskohta kannattaa liimata maitotölkin kulmaan. Jos käytät paperia, saattaa pinta hieman kupruilla, mutta on makuasia haittaako se. Anna kuivahtaa. Leikkaa ylimääräinen osa  pois.

Se että paperi tai pahvi jää ainakin vähän tölkin “kolojen” peitoksi yläpäässä on mielestäni vain hyvä asia, mutta se on makuasia (ainakin pieni jätetty kolo auttaa siinä että saat katon liimattua paremmin). Reunan voi kääntää katon päälle ja liimata sinne kiinni.

3. Maalaa tölkki haluamallasi värillä, itse käytin vesivärejä ja töpöttelin väriä tahallaan epätasaisesti. Siinä voisi myös käyttää jotain sientä tai vaahtomuovin palaa.

4. Kun väri on kuivunut, tee tussilla tiilikuviointi. Jos omaat vakaan käden, voit toki maalata saumat vesiväreilläkin.

Se on helppoa kun viivoitat purkin ensin vaakasuuntaisilla viivoilla ja sitten laitat pystysuorat viivat joka toisella rivillä samaan kohtaan. Ja sitten välistä jääneet rivit niin, että pystyviivat alkavat aina edellisen rivin kokonaisen tiilen keskeltä.

5. Liimaa maitopurkin nokka kiinni kunnon liimamäärällä ja purista nokka vielä pyykkipojilla. Anna kuivua.

6. Leikkaa ylimääräinen osa maitotölkin harjalta pois, että katto saadaan hyvin paikoilleen.

7. Leikkaa aaltopahvista sopivan kokoiset palat katoksi. Kannattaa jättää vähän “ylimääräistä” reunaa pahviin räystääksi, niin näyttää paremmalta.

8. Revi aaltopahvista pintapaperi pois, niin saat tuollaisen kattopeltiä muistuttavan pinnan esiin. Omasta pahvistani pintapaperin repiminen oli aika työlästä (joskus se lähtee helposti), mutta kannatti lopputuloksen kannalta. Eikä se niin haittaa vaikka jokaikistä krämmälettä ei irti saisikaan.

9. Liimaa kattopalat paikoilleen runsaalla liimamäärällä, huomaa liimata oikeinpäin (eräs viisas huomautti, -minun katolleni jää vesi seisomaan).. Varmista hyvä liimaantuminen pyykkipojilla puristamalla (tässä on avuksi jos jätit pienet kolot sinne ylös). Anna kuivua.

10. Maalaa katto sormi- tai vesiväreillä ja halutessasi ne kolot maitotölkin sivuilla sormiväreillä (maalaa myös paperi siltä kohtaa jonka mahdollisesti jätit kolojen peitoksi jos et sitä vielä tehnyt. Maalaa tietysti myös se osa koloa joka vielä mahdollisesti on näkyvissä. Jos maalaat mustalla se ei näy paljoakaan). Anna kuivua.

11. Piirrä kopiopaperille tai askartelupahville haluamasi malliset ikkunat ja ovi. Koristele ne  tussilla haluamallasi tavalla ja liimaa paikoilleen.

Tässä hieman lisää ideaa.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Mansikka-banaani herkku

Onko pakastimesi täynnä mansikoita ja tarvitset uusille marjoille tai muille pakasteille tilaa? Tässä tällainen mansikka-banaani herkku johon pakastemansikat on omiaan. Tätä herkkua ei nyt pidä…

Tulosta tästä laskutehtävä lapselle – Kuinka monta lelua?

Tässä tulostettava laskutehtävä eskarilaiselle! Klikkaa kuvaa ja tulosta. Kuvat voi myös värittää!

Kärpässieni liisteri-sanomalehti askartelu

Tämän helpon kärpässienen toteutimme yhteistyössä tuolloin 5-vuotiaan pikku vintiöni kanssa jo jonkin aikaa sitten. Homma onnistui ihan hienosti pikku kätösiltäkin, mutta toki pientä apua oli…