Tee se itse liisteri askarteluun

Liisteri on liiman kaltainen aine, jota käytetään tapettien kiinnityksen lisäksi joissain askarteluprojekteissa. Liisteriä voi toki ostaa valmiina maalaustarvikeliikkeistä yms. Mutta jos liisteriä ei nyt halua lähteä ostelemaan tai sitä ei kotoa löydy, kun pitäisi askarrella, ei homma enää kaadu siihen.. Liisterin teko askarteluun on nimittäin yksinkertaista ja ainekset löytyvät kotoa helposti!

Liisteriä voi tehdä kahdella tavalla tällä yhdellä ja samalla reseptillä. Voit valmistaa liisterin kulhossa mikrossa tai kattilassa liedellä.

Aikaa hommaan kuluu muutamia minuutteja. Toki liisteri pitää sen jälkeen jäähdyttää, mutta sekin tapahtuu nopeasti muita askartelu valmisteluja tehdessä. Jäähtymistä voi halutessaan nopeuttaa jääkaappiin, kylmään vesihauteeseen tai kolealla säällä ulos laittamalla. Liisteri on myös lapsiturvallista, koska se valmistetaan aivan tavallisista ruoka-aineista.

Liisterin valmistukseen tarvitset

Kattilan tai kulhon
Vispilän
1 kuppi (sen kokoinen kuin haluat) vehnäjauhoja
2 kuppia (sama kuppi kuin aiemminkin) vettä

1. Kaada jauhot kattilaan tai kulhoon.

2. Kaada vesi (ensin yksi kuppi) samalla vispilöiden joukkoon, ettei tulisi kovin paljon paakkuja. Lisää toinen kupillinen vettä vispilöiden, kun olet saanut ensimmäinen sekoitettua. Koita poistaa liisteriseoksesta paakut jos niitä kuitenkin tulee.

Itseäni ei joukkoon jääneet paakut haitanneet, koska liisteriä laitettaessa, paakut saa helposti siinä samalla pois. Pyyhin ne käsilläni yksinkertaisesti suttupaperille. Toki halutessaan seoksen voi siivilöidä, itse en katsonut sille olevan tarvetta.

3. Lämmitä seos alhaisella lämmöllä liedellä koko ajan sekoittaen, kunnes seos on sakeaa.
Mikrossa homma toimii niin, että laitat kulhon 30-40 sekuntia täysteholla kerrallaan lämpiämään ja sitten otat kulhon ulos ja sekoitat kunnolla. Toista 2-4 kertaa, kunnes saat sopivan seoksen aikaiseksi. Tässä vaikuttaa mikron tehokkuus asiaan, joten voi olla että oma mikrosi vaatii enemmän tai vähemmän säätöä. Mutta kokeilemalla se selviää.

Se, kuinka sakeaa seoksen kuuluu olla, riippuu sinusta. Toiset pitävät ohuemmasta ja toiset tuhdimmasta liisteristä. Itse tein kunnon tuhtia tököttiä, sellaista johon jää vispilän kuvio kun vispilän nostaa pois..

Seos ei kuitenkaan saa olla liian paksua, sellaista jota on käsin vaikea vatkata. Liian paksu seos ei enää toimi liisterinä kunnolla eli kostuta paperia kauttaaltaan kuten kuuluisi.

Mitä sitten tehdä jos liisteri kuitenkin  meni ihan liian paksuksi? Ei hätää! Lisää vain vettä vähän kerrallaan sekoittaen samalla, kunnes saat seoksen sopivaksi.

Liian ohut liisteri taas valuu ikävästi, niinpä kannattaa tehdä ainakin jogurtin paksuista seosta omasta liisteristään.

Jos liisteri jää liian ohueksi, saa sen paksummaksi yksinkertaisesti lisää lämmittämällä.

Itse valmistin liisteriä käyttäen pientä kahvikuppia mittana ja sillä suhteella syntyi liisteriä sopivasti vanhaan levite rasiaan laitettavaksi.

Liisteri säilyy 2-3 päivää jääkaapissa säilytettynä. Kun liisterin ottaa jääkaapista taas käyttöön, voi seos olla siellä seisottuaan liian paksua. Mutta tilkan kerrallaan vettä lisäämällä ja kunnolla sekoittamalla liisteri on taas käyttökunnossa.

Liisteriä voi käyttää monenlaisiin askarteluprojekteihin, joista joitain tulee tänne puuhakerhoon esille myöhemmin. Ja työvälineet ym on työn tullessa valmiiksi helppo puhdistaa normaalilla pesulla.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Pallon heittopeli

Tämä on varmaan ainakin yksi helpoimmista itse tehtävistä peleistä mitä tiedän. Kuitenkaan välttämättä ei tule mieleen tehdä tällaista. Itsekin muistin idean vasta jokin aika sitten,…

Traktori piirros askartelu

Tämä hauska traktori piirros askartelu on tosi helppo ja hauska tehdä vaikkapa pienenkin kanssa yhdessä. Vähän isompi lapsi osaa varmasti tehdä tämän itsekin. Kuvissa esiintyvä…

Helppo hämähäkki askartelu

Pahvista voi helposti askarrella tällaisen hämähäkin eskarilaisen kanssa. Meilläkin joku lapsista on jo joskus aiemmin askarrellut vähän samalla idealla tehdyn hämähäkin, mutta enpäs vaan muistanut…