Maa polttaa leikki, lasten ikiaikainen suosikki

Maa polttaa leikki on siitä hauska, että sitä voi leikkiä ihan yksinkin, mutta yhdessä toisten kanssa leikkiminen on mahdollisesti vieläkin antoisampaa. Leikki sopii jo melko pienille lapsille, kunhan se sovitaan reiluksi ikään nähden ja rajataan liian hurjat paikat pois.

Leikki onnistuu sisälläkin, mutta ainakin itse lähettäisin pomppivat lapset ulos.. Tai ainakin järjestäisin leikin itse niin, ettei se yltyisi liian hurjaksi sisätiloihin.. Ja omasta mielestäni, kun olin itse lapsi, leikki olikin parhaimmillaan ulkona.

Tässä leikissä ideana on läpäistä rata, joten se kannattaa katsoa valmiiksi etukäteen, että se on mahdollinen läpäistä. Tai sitten lähdetään sokkona läpäisemään, jolloin matkassa voi olla pari oljenkortta, mutta niistä jäljempänä lisää.

 

Leikin ohjeet:

1. Valitaan aloituspaikka, joka voi olla vaikka kivi, portaiden alin askelma tai joku muu selkeä paikka.

2. Aloituspaikasta pyritään hyppäämään jollekin seuraavalle selkeälle maasta erottuvalle paikalle kuten ruohomättäälle, kivetykselle tai jollekin muulle vastaavalle niin, ettei tule kosketusta välissä olevaan maahan ollenkaan, koska se polttaa.

3. Jos leikkijöitä on useampia, edetään radalla vuorotellen.

4. Jos leikkijä putoaa maahan, hän palaa. Säännöistä riippuen putoamisesta joutuu alkuun tai edelliselle pisteelle.

Jos leikitään sokkoradalla, voi leikkijä kuljettaa mukanaan yhtä tai kahta apuvälinettä kuten laudanpätkää, raparperin lehteä tms. Näitä apuvälineitä voi sitten käyttää kiperiin paikkoihin. Apuväline -mikä se lieneekään,  heitetään maahan jonkin matkan päähän lautaksi. Lauttaa käytetään kuten muitakin maasta erottuvia paikkoja.

Säännöistä riippuen saa lautan ottaa mukaan hypyn jälkeen, kunhan ei osu maahan. Mutta lauttaa ei saa käyttää esimerkiksi enempää kuin kolme kertaa leikin aikana tai ettei kerrat saa olla peräkkäisiä.

Voidaan sopia että leikkijät käyttävät samoja apuvälineitä eli lauttoja vuorotellen. Tai että jälkimmäisten lekkijöiden pitää yrittää mennä rata jo heitettyjä lauttoja pitkin. Tai että kaikilla on omat lauttansa joita tulee käyttää, eikä toisen jättämiä edes saa käyttää. Tai jotain muuta yhdistelmää tai ihan omaa keinoa josta on sovittu.

Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää paloa, eli esimerkiksi kolmesta palosta joutuu takaisin edelliseen pisteeseen tai alkuun, miten nyt onkin sovittu. Vaikeassa kohdassa voi uhrata yhden tai jopa kaksi paloa siihen, että ylitys onnistuu.

5. Voittaja on se joka pääsee viimeiseen pisteeseen ensin, vuorot huomioiden tai radan kierrettyään takaisin alkuun, voittaa. Jos maaliin tultua ollaan tasaväkisiä, voidaan arvioida voittaja myös palojen perusteella tai käytettyjen lauttojen määrällä. Tai sitten vaan kaikki voittavat!

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Tervapata

Onpahan tämänkin perinteisen leikin ohjeet painuneet ihan unholaan, joten otetaanpa esittelyyn tervapata. Tähän leikkiin on hyvä olla useampia leikkijöitä ja alue jossa leikitään olisi hyvä…

Takka

Nukkekodin tarvikkeiden tekeminen on hurjan hauskaa, mutta joskus tuntuu ettei tarvittavia materiaaleja ja työkaluja ole helposti saatavilla. Siksi tämä takka onkin niin ihana ja helppo…

Vettä kengässä leikki

Itselleni aikanaan tämä leikki tuli koulussa tutuksi. Se oli erityispäivien riemu. Joskus joillain synttäreilläkin tätä on leikitty.   1. Jaetaan leikkijät kahteen ryhmään. Toinen ryhmä…