Helppo virkattu perhonen, perusteellinen ohje sopii myös aloittelijoille

Tällä kertaa virkataan! Tämä helppo virkattu perhonen on monikäyttöisyydessään mahtava idea vaikka lahjaksikin. Sen voi kiinnittää pinniin, rintamerkiksi, ommella vaatteeseen koristeeksi, liimata onnittelukorttiin tai näistä voi tehdä vaikka mobilen perheen pienimmälle.

Tekeminen on helppoa ja nopeaa, mutta toki ihan aloittelija voi tarvita hieman ohjausta ja treeniä että sormet tottuvat käsittelemään koukkua ja lankaa. Ohje on kuitenkin melko perusteellisen, jotta aloittelijatkin pysyisivät mukana. Lopusta löytyy tiivistelmä edistyneemmille.

Kuvat on ainakin yritetty ottaa siten, että niistä saisi käsityksen työn kulusta, langan kulkusuunnista paremmin ym. Työasentoina ne eivät siksi ole parhaita mahdollisia. Työasennot ovat aina vähän yksilölliset, kokeilemalla selviää itselle parhaiten sopiva ja ajan kanssa ne sitten vain kehittyvät.

Ohjeen mukaisesti tehtynä valmistuu n. 5×5 cm kokoinen perhonen. Ohuempaa koukkua ja lankaa käyttämällä koko on pienempi.

Virkkaukseen tarvitset:

4,5 koukku (tai langan mukaan)
Kaksi eri väristä pientä kerää cotton 8/8 lankaa (tai mitä kotoa löytyy, ohuemmalle langalle valitaan pienempi koukku)
Sakset

Ohjeessa käytetyt lyhenteet ja käsitteet:

ps = piilosilmukka

ks = kiinteä silmukka

ktjs = ketjusilmukka

s = silmukka

*-*  = toista * ja * välillä selostettu asia mainitun monta kertaa

1. Aloita tekemällä perhosen siipien reunusvärillä taikarengas.

Taikarengas nyt ei ole oikeastaan muuta kuin kiristettävä lankalenkki, jonka päälle virkkaus tehdään. Kannattaa jättää langalle häntää jonkin verran ainakin n. 5 cm (enemmän siis kuin kuvassa, jätin kuvaa varten lyhyen hännän, jotta saisi paremman käsityksen langan kulkusuunnasta), että renkaan saa lopussa kiristettyä.

Laita lanka kuten kuvassa alla ja pidä langanpäätä peukalon alla kuten alemmassa kuvassa, ettei se karkaa.

Helppo virkattu perhonen2. Tee kiinnitys taikarenkaaseen seuraavalla tavalla, työnnä koukku renkaasta läpi ja koukkaa kerältä tuleva lanka renkaan läpi silmukaksi. 

Alemmassa kuvassa koukun päällä näkyy nyt äsken läpi silmukaksi vedetty lanka.

Koukkaa lanka jälleen koukulle ja vedä lanka äskeisen silmukan läpi.3. Tee kolme ketjusilmukkaa (ktjs). Eli koukkaa lanka koukulle vedä aiemman läpi, koukkaa jälleen lanka koukulle ja vedä äskeisen silmukan läpi ja tee sama vielä kerran.

Älä kiristä lankaa työn aikana liikaa, vaan jätä mieluummin hieman löysemmäksi.

Sormet kannattaa pitää taikarenkaassa sisällä työstön aikana siten, ettei se pääse ennen aikojaan kiristymään tai häntä karkaamaan.

Huomaa, että virkkaus tehdään jatkossa aina taikarenkaalle kahden langan päälle eli varsinaisen lenkkilangan sekä sen langanpään päälle, josta työ kiristetään lopulta. Alempana olevassa kuvassa näet kaksi lankaa ketjusilmukoiden vasemmalla puolella, näiden päälle/ympärille siis virkkaus jatkossa tehdään.

Työn edetessä joskus, jos pään on jättänyt liian lyhyeksi, voi rengasta joutua vähän kiristämään langanpäästä vetämällä, jotta saa tarvittavat silmukat tehtyä. Tärkeää kuitenkin on huolehtia, että nämä kaksi lankaa ovat koko työn ajan hallussa ja mukana.4. Ota koukulle toinen lankasi (siipien väri, minulla valkoinen), nyt työskennellään vain tällä langalla. Jätä siis siipien reunusvärilankasi odottamaan.

Ota langanpää käteesi niin, ettei se pääse karkuun (kuvassa häntä roikkuu kuvausta varten vapaasti, jälleen langan kulkusuunnan hahmottamisen helpottamiseksi). Tämä lanka joka nyt kulkee koukun päältä on ensimmäinen osa tässä lopulta tehtävästä silmukastamme, jota kutsutaan kiinteäksi silmukaksi (ks).

Työnnä koukku taikarenkaan läpi ja nappaa (minulla valkoinen äsken työhön lisätty) lanka uudeksi silmukaksi koukulle, vedä renkaan läpi, ota lanka uudelleen koukulle ja vedä aiemmin tehtyjen kahden silmukan läpi.

*Nappaa nyt lanka koukulle

Työnnä koukku renkaan läpi, nappaa uusi silmukka koukulle

Vedä silmukka renkaan läpi ja nappaa jälleen uusi silmukka.

Vedä lanka kahden koukulla olevan silmukan läpi (ei kuitenkaan jo tehdyn/tehtyjen ks läpi, eikä ketjusilmukan viimeisen silmukan läpi). *

Koukulla kuvassa näet nyt kaksi kiinteää silmukkaa (ks) sekä siipien reunusvärillä tehdyn silmukan.

Toista sama * – * vielä kerran. Lopulta koukulla pitäisi olla kolme silmukkaa siipien väriä ja yksi silmukka siipien reunusväriä.

5. Nouki nyt koukulle jälleen siipien reunusvärilankasi ja vedä se kaikkien koukulla olevien silmukoiden läpi.

Tästä jatketaan taas pelkällä reunusvärilangalla, eli nyt voit päästää siipilangan roikkumaan.6. Tee reunusvärilangalla kolme ktjs kuten aiemminkin teit.

Tarkkasilmäinen huomasi, että parissa aiemmassa kuvassa ja nyt tässä alla olevassa on siirrytty tekemään seuraavaa siipeä. Tämä on tehty juuri siksi, että havainnollistetaan työvaiheiden olevan ihan samat jokaisessa siivessä. Alla olevassa kuvassa näkyy äsken neuvotut kolme ketjusilmukkaa tehtynä toiseen siipeen.

Yhdistä piilosilmukalla (ps) ensimmäiseen tehtyyn ketjusilmukkaan.

Eli työnnä koukku kolmen silmukan ketjun ensimmäisen silmukan läpi, kuten kuvassa alla. 

Koukkaa lanka koukulle ja vedä läpi. Vedä lanka vielä myös koukulla olevan silmukan läpi. Näin siiven kärkeen muodostuu nystyrä tai pykämä.

7. Tee jälleen kolme ktjs ja kiinnitä piilosilmukalla taikarenkaaseen.

Piilosulmukalla kiinnitys tehdään yksinkertaisesti työntämällä koukku taikarenkaan läpi, napataan lanka koukulle ja vedetään taikarenkaan läpi silmukaksi. Vielä piilosilmukka viimeistellään nappaamalla lanka jälleen koukulle ja vedetään äsken tehdyn silmukan läpi (teit jo saman homman kohdassa 2 😊).8. Nyt tehdään kolme ketjusilmukkaa ja siitä jatketaan kohdasta 4 eteenpäin opastetulla tavalla siten, että lopulta koossa on kaikki neljä siipeä.

9. Kun kaikki neljä siipeä ovat valmiit, kiristä taikarengas langanpäästä vetämällä.

Kuvassa alla langanpää (joka kuvaa varten on jätetty näin lyhyeksi, todellisuudessa pää kannattaisi jättää pidemmäksi) on sormen päällä josta kiristys siis tehdään.10. Katkaise langat n. 10-15 cm päästä työstäsi. Ja vedä siipien reunusvärilankasi solmuksi yksinkertaisesti vetämällä koukulla kunnes silmukkasi on vedetty kokonaan läpi.11. Ala kiertämään äsken katkaisemaasi reunusvärilankaasi perhosen ympäri siten, että langasta muodostuu keho perhoselle. Sido langanpäät pitävästi takana yhteen.

12.  Päättele langanpäät niin halutessasi (pujottele neulalla taakse ja katkaise ylimääräiset langat) tai käytä niitä paikoilleen kiinnittämiseen tai ompeluun, riippuen mihin olet perhosen kiinnittämässä.

Itse sidoin omat perhoseni pinneihin näillä langoilla. Kiinnityksen voi tehdä tietenkin myös esimerkiksi kuumaliimalla.

Tiivistelmä/pikaohje edistyneemmille:

*Taikarenkaaseen siipien reunusvärillä ps, 3ktjs, siipivärillä 3 ks, yhdistä 3 ks läpivetämällä siipien reunusvärillä, jatka siipien reunusvärillä 3ktjs (nystyräksi), ps ketjun ensimmäiseen s, 3 ktjs*, toista *-* vielä 3 kertaa, lopuksi ps taikarenkaaseen. Kiristä rengas, katkaise langat ja kierrä kehoksi perhosen ympäri pari kolme kertaa, solmi päät. Päättele tai käytä langanpäitä ompeluun tai sitomiseen.

Ohje on Puuhakerhon omaisuutta, ethän käytä sitä kaupallisiin tarkoituksiin tai väitä omaksesi. Voit jakaa ohjetta vapaasti kunhan muistat linkittää puuhakerhon alkuperäiseen ohjeeseen. Kiitos.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Kulho sanomalehdestä ja liisteristä

Sanomalehdestä on moneksi, joten laitetaan esille tällä kertaa lisää ideaa askarteluun sanomalehtipaperista ja liisteristä. Liisteriä ei tarvitse välttämättä lähteä metsästämään rautakaupasta, vaan voit tehdä lapsiystävällisen…

Neljä erilaista ajoneuvo värityskuvaa tulostettavaksi

Koska värittäminen on monien lasten mieleen ja kehittää mm motoriikka, laitetaan tulostettavaksi neljä erilaista ajoneuvoa. Tällä kertaa mukana puskutraktori, tankki, kaivuri ja bussi. Klikkaa kuvaa…

Pahvirulla kukka

Tämä askartelu on jälleen kerran mieleeni siksi, että se on niin valtavan helppo tehdä, yksinkertaisia materiaaleja käyttäen ja silti siitä tulee niin kiva, että sen…