Kymmenen tikkua laudalla leikki

Kymmenen tikkua laudalla leikillä on monia nimiä ja sääntöjä. Esittelen tässä itselleni tutun version, tätäkin tuli omassa lapsuudessani leikittyä tuhottoman monta kertaa. Leikki muistuttaa jonkin verran kirkonrottaa.

Tähän leikkiin tarvitaan ehkä n. 60cm -100cm lankku ja jokin paksuhko puun pätkä sekä tietenkin kymmen tikkua. Leikkijöitä tarvitaan vähintään kolme, mutta useammalla leikkijällä saadaan kunnon tohina päälle! Leikkialue kannattaa rajata etukäteen. Muita vaatimuksia ei suuremmin ole, joten eikun leikkimään!

 

Leikin ohjeet:

1. Lankku asetetaan kuten kiikkulauta ja sen alhaalla olevaan päähän asetetaan rykelmään ne kymmenen tikkua.

2. Arvotaan tai valitaan ensimmäinen etsijä.

3. Joku vapaaehtoinen leikkijöistä polkaisee  laudan ylhäällä olevaa päätä niin, että tikut linkoutuvat mahdollisimman laajalle alueelle.

4. Etsijä ryhtyy keräämään tikkuja takaisin paikoilleen laudan päähän mahdollisimman nopeasti. Ja muut leikkijät taas koittavat samalla piiloutua mahdollisimman nopeasti ja hyvin.

Joskus on leikitty myös niin, että jos etsijä saa kopattua vaikka vain yhden tikun ilmasta kiinni, joutuukin ponkaisija etsijäksi ja tämä ensimmäinen etsijäksi päätynyt saakin mennä piiloon.

5. Kun tikut on asetettu paikoilleen laudan päähän, huutaa etsijä: “Kymmenen tikkua laudalla!” Tämän jälkeen etsijä saa lähteä etsimään piilossa olijoita.

Toisinaan leikitään niin, että piilossa olijat saavat näkemisen riskillä vaihtaa piiloa niin usein kuin tahtovat.

6. Jos etsijä näkee jonkun piilossa olijan, etsijän täytyy nopeasti juosta laudalle, koskettaa sitä ja huutaa nähdyn nimi: “**** nähty!” Nähdyn täytyy nyt tulla laudan lähistölle tai sovittuun paikkaan vankilaan.

7. Joku piilossa olija voi yrittää vapauttaa vangit, juoksemalla laudalle ennen etsijää ja huutamalla oman nimensä: “**** kotona, kaikki pelastettu!” Samalla hänen pitäisi  ponkaista laudalla olevat tikut hujan hajan, jotta kaikki voivat piiloutua uudestaan ja leikki alkaa alusta.

Jos muiden pelastamiseen ei ole aikaa, tai jos vankilassa ei ole ketään, voi hän pelastaa vain itsensä koskettamalla lautaa ja huutamalla pelkästään oman nimensä “**** kotona!”  Tämä leikkijä jää nyt seuraamaan leikkiä ja odottaa jos joku saa ponkaistua lautaa ja päästäisiin taas piiloon. Hyötynä omasta pelastuksesta on se, ettei joudu etsijäksi seuraavalla kierroksella.

8. Kun kaikki piiloutuneet on löydetty ja huudettu vankilaan, leikki loppuu. Ensimmäisenä löydetty vankilassa olija joka ei ole pelastanut itseään, joutuu nyt etsijäksi.

Joskus voi käydä niin että piilossa olijat ovat niin hyvin piilossa, ettei heitä löydetä, silloin etsijä voi lopettaa leikin huutamalla “Kaikki pois piilosta!”

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Kynänkäytön harjoitus lapselle

Piirrä appelsiini, tähdet, kuu ja pilvi

Tässä muutama kiva harjoitus, jolla lapsi voi harjoitella kynän käyttöä. Klikkaa kuvaa ja tulosta se. Piirrä mallin mukaan katkoviivaa pitkin. Lopuksi kuvat voi myös värittää.…

Voikukkaseppele ohje

Mikäpä kruunaisi ihanan kesäpäivän kuin aurinkoinen kukkaseppele, joka tässä esimerkissä on tehty perinteisesti voikukista. Voikukkaseppele kruunaa myös mukavasti kesäiset juhlat! Seppeleen tekoon on varmasti monia…

Perinteinen leikki, viekas kettu tai toiselta nimeltään peili

Tämä hyvin perinteinen leikki viekas kettu tunnetaan myös nimellä Peili. Leikki saattaa olla uusi tuttavuus toisille, tai sitten ohjeet vaan  ovat unohtuneet ajan saatossa, joten…

0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments