Kymmenen tikkua laudalla leikki

Kymmenen tikkua laudalla leikillä on monia nimiä ja sääntöjä. Esittelen tässä itselleni tutun version, tätäkin tuli omassa lapsuudessani leikittyä tuhottoman monta kertaa. Leikki muistuttaa jonkin verran kirkonrottaa.

Tähän leikkiin tarvitaan ehkä n. 60cm -100cm lankku ja jokin paksuhko puun pätkä sekä tietenkin kymmen tikkua. Leikkijöitä tarvitaan vähintään kolme, mutta useammalla leikkijällä saadaan kunnon tohina päälle! Leikkialue kannattaa rajata etukäteen. Muita vaatimuksia ei suuremmin ole, joten eikun leikkimään!

 

Leikin ohjeet:

1. Lankku asetetaan kuten kiikkulauta ja sen alhaalla olevaan päähän asetetaan rykelmään ne kymmenen tikkua.

2. Arvotaan tai valitaan ensimmäinen etsijä.

3. Joku vapaaehtoinen leikkijöistä polkaisee  laudan ylhäällä olevaa päätä niin, että tikut linkoutuvat mahdollisimman laajalle alueelle.

4. Etsijä ryhtyy keräämään tikkuja takaisin paikoilleen laudan päähän mahdollisimman nopeasti. Ja muut leikkijät taas koittavat samalla piiloutua mahdollisimman nopeasti ja hyvin.

Joskus on leikitty myös niin, että jos etsijä saa kopattua vaikka vain yhden tikun ilmasta kiinni, joutuukin ponkaisija etsijäksi ja tämä ensimmäinen etsijäksi päätynyt saakin mennä piiloon.

5. Kun tikut on asetettu paikoilleen laudan päähän, huutaa etsijä: “Kymmenen tikkua laudalla!” Tämän jälkeen etsijä saa lähteä etsimään piilossa olijoita.

Toisinaan leikitään niin, että piilossa olijat saavat näkemisen riskillä vaihtaa piiloa niin usein kuin tahtovat.

6. Jos etsijä näkee jonkun piilossa olijan, etsijän täytyy nopeasti juosta laudalle, koskettaa sitä ja huutaa nähdyn nimi: “**** nähty!” Nähdyn täytyy nyt tulla laudan lähistölle tai sovittuun paikkaan vankilaan.

7. Joku piilossa olija voi yrittää vapauttaa vangit, juoksemalla laudalle ennen etsijää ja huutamalla oman nimensä: “**** kotona, kaikki pelastettu!” Samalla hänen pitäisi  ponkaista laudalla olevat tikut hujan hajan, jotta kaikki voivat piiloutua uudestaan ja leikki alkaa alusta.

Jos muiden pelastamiseen ei ole aikaa, tai jos vankilassa ei ole ketään, voi hän pelastaa vain itsensä koskettamalla lautaa ja huutamalla pelkästään oman nimensä “**** kotona!”  Tämä leikkijä jää nyt seuraamaan leikkiä ja odottaa jos joku saa ponkaistua lautaa ja päästäisiin taas piiloon. Hyötynä omasta pelastuksesta on se, ettei joudu etsijäksi seuraavalla kierroksella.

8. Kun kaikki piiloutuneet on löydetty ja huudettu vankilaan, leikki loppuu. Ensimmäisenä löydetty vankilassa olija joka ei ole pelastanut itseään, joutuu nyt etsijäksi.

Joskus voi käydä niin että piilossa olijat ovat niin hyvin piilossa, ettei heitä löydetä, silloin etsijä voi lopettaa leikin huutamalla “Kaikki pois piilosta!”

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Tee se itse katapultti peli

Jäätelötikuista voi askarrella monenmoista hauskaa. Tällä kertaa mm niistä syntyi hauska tee se itse katapultti peli. Lisäksi peliin tehtävää maalitaululaatikkoa voi käyttää myös pöytätenniksessä tarkkuuden…

Seinäpallo

Seinäpalloa voi pelata yksinkin, tai vuorotellen ryhmässä. Itse muistan tämän pallopelin ala-asteelta, me kutsuimme sitä jostain syystä munassiksi. Mutta seinäpallo lienee kuitenkin enemmän selittävä nimi.…

Paperilaatikko osa 1

Paperilaatikko origami on niin helppo ja kiva tehdä, että näitä tekee ihan ilokseen. Rasian tekoon voi tietysti käyttää melkeinpä mitä tahansa paperia. Kokeile vaikkapa sanomalehteä,…