Tee se itse katapultti peli

Jäätelötikuista voi askarrella monenmoista hauskaa. Tällä kertaa mm niistä syntyi hauska tee se itse katapultti peli.

Lisäksi peliin tehtävää maalitaululaatikkoa voi käyttää myös pöytätenniksessä tarkkuuden harjoittelemiseen asettamalla maalitaululaatikon (pingis) pöydän vastapuolelle ja pyrkimällä osumaan koloihin. Myöskin heittopallon harjoitustauluksi tämä soveltuu.

Tämä peli on mukava yksinkertaisuutensa vuoksi, sekä tehtävyyden että pelattavuuden kannalta.

Tarvikkeet ovat helposti löydettävissä kotoa ja saat tämän pelin käytön jälkeen kätevästi säilöön.


Askarteluun tarvitset:

Kenkälaatikko tai vastaava (mielellään iso)
Pahvia
Harppi (tai pyöreitä kansia tms)
Kynä
Tussit
Maitopurkin tms korkki
4 kumilenkkiä
5 jäätelötikkua
Sakset
Teippiä
Liimaa
Niittipyssy ja niittejä
Pingis- tai pörröpallo tms (vaikka pieni lankakerän loppu)
(Koristeellista paperia tai askartelumaaleja)


1. Tehdään aluksi katapulttiin jalusta. Sen tekeminen aloitetaan laittamalla kolme jäätelötikkua päällekkäin. Jäätelötikut voi halutessaan liimata yhteen tai kiinnittää päistään kumilenkeillä.



2. Liimaa maitopurkin korkki toiseen jäljellä olevan jäätelötikun päähän katapultin heittoalustaksi.

Kannattaa myös vielä varmistaa liimaus parilla niitillä. Liimaus pelkästään ei todennäköisesti pidä heittoalustaa paikallaan (nimimerkillä kokemusta on, ja itse lisäsin niitit uudelleen tehdyn liimauksen jälkeen).

Kun teet niittauksen esim styroksin tms päällä saat helposti niittauksen irti. Väännä niittien päät alas painamalla niitä vaikka saksien kyljellä tai pihdeillä. Päälle voi laittaa palan teippiä tai kuumaliimaa estämään niittien päiden mahdollisia raapaisuja.



4. Asetetaan katapulttiosat jalustan päälle sopivaan kohtaan heittoalusta ylöspäin yläpuolelle ja viimeinen jäätelötikku alapuolelle (testaa katapultin toimivuutta, että se joustaa hieman kun painat sormella). Sido katapulttiosat keskenään päästä kiinni kumilenkillä sekä jalustan kanssa kumilenkillä yhteen keskeltä.



5. Mittaa kenkälaatikon kannen sisämitat ja leikkaa pahvista saman kokoinen pala maalitauluksi.

Jos haluat, voit lisätä ylä- ja alapäähän taittuvan osan. Taittuvien osien pituus lisätään mitattuun kannen pituuteen. Yläpäässä taittuvan osan alle saa hyvin liiman kiinnitystä varten ja alapäässä taiteosalla voi säätää hieman lisää maalitaulun kaltevuutta, mutta nämä eivät ole välttämättömiä.

Saat maalitaulun liikuteltavaksi pelkällä teipilläkin. Lisää tästä kohdassa 8.

6. Tee maalitauluusi kolme eri kokoista reikää (tarkista että pallosi sopii kuitenkin mukavasti aukosta). Käytä harppia tai kansia pyöreiden muotojen piirtämiseen ja leikkaa ne sitten auki.

7. Väritä reikien reunat eri väreillä. Siten on helpompi hahmottaa eri kokoiset reiät pelatessa ja halutessaan pitää kirjaa suorituksista. Lisää pelivinkkejä lopussa.

8. Kiinnitä maalitaulu kenkälaatikon kannen sisäpuolelle joko liimaamalla tai teippaamalla.



Itse tein taittuvan reunan jonka liimasin kanteen ja lopuksi varmistin pysyvyyden vielä ilmastointiteipillä.

Joka tapauksessa maalitaulun tulee olla kannen lyhyemmässä reunassa kiinni siten, että maalitaulun saa taitettua vapaasti mihin suuntaan haluaa.

Tämä on tarpeen kun peli asetetaan kuten kuvassa alla ennen pelin alkua. Taulun kaltevuutta pitää siis olla mahdollisuus muuttaa haluttuun kulmaan.

Ja pelin loputtua takaisin kantta vasten, pallon, katapultin ym mahdolliset tarvikkeet saa sitten laatikkoon talteen ja sitten vain kansi paikoilleen.



9. Sitten onkin vuorossa koristelu, jos laatikon haluaa ulkopuolelta koristella esimerkiksi liimaamalla pinnalle koristeellista paperia tai vaikka lasten piirustuksia. Joskus olemme lasten kanssa koristelleet kenkälaatikoita myös askartelumaaleilla maalaamalla.

Meillä ei tällä kertaa koristeluja tehty.



Ja sitten kilpailuista pitäville muutamia pelivinkkejä:

Voit valmistaa kortteja joissa on kolme väriä vaikka vihreä, vihreä ja keltainen, jolloin kortin saaneen tehtävä olisi saada osuttua oikean värisiin reikiin.

Täydestä suorituksesta voi antaa pisteitä enemmän kuin vajaasta. Esimerkiksi kymmenen pistettä täydestä suorituksesta, viisi kahdesta osumasta ja yhdestä yksi.

Kortteja voi tehdä useita joissa eri värit. Kortteja voi sitten esimerkiksi arpoa tai jakaa kullekin pelaajalle tietty määrä. Vuoron aikana voi olla esimerkiksi 10 yritystä.

Tai sitten voidaan sopia, että pisteet suorituksesta tulee reiän koon mukaan jolloin suurimmasta reiästä saa vähiten pisteitä. Tai tehdä jonkin kombinaation.

Voit myös tehdä kortteja siihen kuinka osumat tulee tehdä, esimerkiksi käyttäen katapulttia, heittämällä tai lyömällä mailalla. 

Ei muuta kuin pelaamaan!

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: , Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Montako pyörää menee vasemmalle, montako oikealle? Tulostettava eskarilaisen päättelytehtävä.

Tulosta mukava päättely- ja laskentatehtävä eskarilaiselle tai nuoremmalle. Tehtävässä tulee laskea montako polkupyörää kulkee vasemmalle ja montako kulkee oikealle.

Pahvilinna

Tänä päivänä kun kaikenmaailman digiviihde vie helposti lasten aikaa, on ihanaa huomata että askartelutkin voivat imaista mukaansa näin! Tekijänä tälle linnalle oli 10-vuotias poikani, jolle…

Helppo pussukka

Löysin niin ihanan helposti itse tehtävän pussukan, että minun on aivan pakko laittaa se tänne esille. Itseasiassa olin jo itse ajatellut teettää omalla jälkikasvullani tällaisen,…