Pahvitalo askartelu

Pahvista ja muista kotoa löytyvistä tarvikkeista voi askarrella helposti söpön pahvitalon lasten leikkeihin tai koristeeksi esimerkiksi joulun aikaan.

Talosta voi halutessaan tuunata vaikka miten koristeellisen esimerkiksi erilaisilla nauhoilla, pitseillä, napeilla, kankailla ym. Mielikuvitus on vain rajana tässä.

Tällä kertaa esillä olevassa jutussa esitellään nyt kuitenkin aika perusversio pahvitalo -mutta pikku kikoilla varustettuna, näillä talosta saa tosi hauskan ja persoonallisen.

Meidän pahvitalo valmistui juurikin leikkimistä varten, siksi ainakin pyrin tekemään siitä niin yksinkertaisen, että se tehtävänsä täyttäisi.

Mikä parasta, tähän kyseiseen versioon jo ihan pienikin voi osallistua. Meillä nimittäin 3-vuotias ahkera tussien käyttäjä oli tämän talon värityksen takana. 

Pahvitalo askartelu on kyllä niin hauskaa, että liimaisiksi tulevat sormetkaan eivät ole edes hidaste.


Pahvitaloon tarvitset:


Kasan pahvia (aaltopahvi jostain vanhasta pahvilaatikosta käy erittäin hyvin)
Vanhoja rikkinäisiä lakanoita (tai muita ohuita kankaita)
(Kopiopaperia)
Vesiliukoisia tusseja
Suihkepullo ja vettä
Sivellin
Askarteluliimaa ja jokin kuppi, kuten vanha viilipurkki
Sakset
Katkoteräveitsi ja leikkuulauta
Lyijykynä (ja kumi)
Viivoitin


1. Mittaa ja piirrä pahville lyijykynällä talollesi haluamasi kokoiset palat etu- ja takaseiniksi viivoitinta apuna käyttäen.

Voit suunnitella jo valmiiksi mahdollisten ovien ja ikkunoiden paikat.

Leikkaa seinät irti.

Meillä etu- ja takaseinä ovat kokoa n. 11 × 14,5 cm. Mitoitin koon olemassa olevan pahvini mukaan, joten siksi koko määräytyi siis juuri tuollaiseksi.

2. Seuraavaksi suunnitellaan sivuseinät, kohdassa 1 käytetyllä tavalla.

Itse tein päätyseinistä 11 × 11 cm kokoiset ja lisäksi harjalle nouseva osuus on 2,5 cm korkea (keskikohdasta eli 5,5 cm reunasta mitattuna). Tuloksena melko loiva harjakatto.



Palat leikataan irti.

3. Lopuksi tehdään katto jo edellisistä kohdissa tutuilla keinoilla.

Koska itse halusin talolle räystäät, suunnittelin talolle katto palat siten, että räystästä jäisi etu- ja takapuolelle n. 3 cm ja sivuille 1,5 cm (mitat tulivat taas pahvin koon mukaan).

Meillä leikattiin 2 kpl n. 9 × 18,5 cm kokoista pahvia katoksi.

Leikkaa palat irti.

4. Jos et jo ole suunnitellut ikkunoita ja ovia taloosi, nyt on aika tehdä se. 

Leikkaa ikkunan kohdat suunnitelmasi mukaan pois katkoteräveitsellä leikkuulaudan päällä leikaten.

Itselläni ikkunat ovat n. 3 cm alareunasta, leveydeltään tein kahta eri kokoa olevaa ikkunaa (n. 3,5 ja 4,5 × 4 cm), voit tietenkin tehdä omasi juuri kuten haluat.

Kokeile vaikka ristikkoikkunan leikkaamista, tämä vaihtoehto on tosin hieman työläämpi ja edellyttää omanlaista näppäryyttä myös kankaan liimaamisessa, siihen löydät ohjetta kohdan 7 lopusta.

Ristikot saa ikkunoihin tietysti myös jälkikäteen niin halutessaan erillisistä pahvin tai paperinpaloista askartelemalla. Tässä nyt on lähinnä makuasioista kyse se kuinka ikkunansa ristikoi.

Itse en ristikkoikkunoita tähän taloon laittanut, koska ajattelin etteivät ikkunoihin haluamani verhot näkyisi ristikoiden takaa.

Oven tekoon on nyt ainakin kaksi tapaa. Itse käytin tätä ensimmäisenä esitettyä tällä kertaa.

Leikkaa ovi (tai useampi) vain yläpuolelta sekä toiselta sivulta auki, sen mukaan kumman kätiseksi sitten oven haluatkaan tehdä.

Paina sitten viivain tiukasti oven leikkaamattomaan sivuun ja taita pahvinen ovi viivaimen reunaa myöten auki. Taittele ovea edestakaisin paremman käytettävyyden saavuttamiseksi.

Toinen tapa on leikata ovi kokonaan irti ja liimata siihen “saranaksi” kangasta tai paperia (joka ei kylläkään kestä käyttöä niin hyvin kuin kangas, mielestäni yllättävän hyvin kuitenkin).

Mittaa kangasta tai paperia kaksi kertaa oven kokoinen pala, josta puolet liimaat oven päälle ja puolet -tai sen verran kun mahtuu, seinän puolelle ja leikkaa mahdollisesti ylimääräiset pois.

Itse en tällä kertaa käyttänyt tätä toista tapaa vaikka ovi olisikin paljon helpommin käytettävä tällä tavalla. En vain tehdessäni taas itse muistanut, että näinkin ovia voi tehdä…

Siksipä näitä kaikenlaisia vinkkejä yritän tänne laittaakin. Ehkä joku muukin kaipaa muistin virkistystä aika ajoin 😄

Toisaalta jälkimmäisen tavan huono puoli on se, että huonosti onnistunut liimaus saa aikaan repsottavan oven ja saranakankaan tai -paperin reunat saattavat paistaa ikävästi varsinaisen päällystekankaan alta.. Mutta kohteesta riippuen tämä keino on kuitenkin erittäin toimiva. Itse käytin tapaa aikoinaan tehdessäni nukkekotiin keittiön avattavia kaappeja. 

5. Leikkaa rikkinäisistä tai kulahtaneista lakanoista (tai muista kankaista) reilusti pahviesi kokoiset (ehjemmät kohdat kelpaavat) palat, ainakin sentin mieluummin pari isommat palat ovat sopivia.

Voit silittää kankaat niin halutessasi.

6. Tee liimakippoon ohutta vedellä jatkettua liimaseosta askarteluliimasta 1:1 suhteella.

Mutta koska tämä ei ole mikään tarkka tieteellinen projekti, itse vain sekoitin liiman joukkoon vettä kunnes liima oli mielestäni sopivasti ohutta. Oma liimani oli selkeästi valkoista ja kun siveltimen kastoi siihen liima ei veden tapaan valunut pois, vaan jäi siveltimeen vähän vaahtoavan oloisena kerroksena.

7. Sivele liimaseoksella kauttaaltaan yksi pahvi kerrallaan yhdeltä puolelta ja paina kiinni kankaan keskelle (jos kankaassasi on kuviointi, huomaa laittaa kuviopuoli alaspäin pöytää vasten ja tarkistaa mahdollinen kuvion suunta). Tarkista kankaan asento oikealta puolelta.

Liimakerroksesta tulee tuollainen vähän epätasaisen näköinen kuten alla kuvassa näkyy, mutta se ei haittaa. Kunhan vaan olet sivellyt liiman kaikkialle.

Liiman ollessa vielä märkää voit oikoa ja tarvittaessa siirtääkin kangasta hieman, mutta melko nopeasti pahvi imaisee kosteuden liimasta ja kangas tarttuu lujasti pahviin.

Kannattaa siis tarkastaa kankaan asentoa vähän väliä sitä asetellessasi.

Pahvi myös kostuu liimaamisen aikana, joten sitä kannattaa kohdella varovasti ja koittaa olla taittamatta sitä vääristä kohdista. Taittumisjälkiä ei saa poistettua.

Jos teit ristikkoikkunan, leikkaa ensin ikkunan aukko kankaaseen kohdan 9 mukaan ja taittele ja liimaa kolmiopalat alle, levitä sitten liima kauttaaltaan pahville ja painele kangas kiinni.

8. Kun olet pintapuoleen tyytyväinen, käännä työ ja ala taitella kangasta sisäpuolelle. Voit tehdä taitokset, leikkaukset ym valmistelut jo ennen liimaamista tai teet sitten “lennossa” ne, kuten itsekin tein.

Pahvin pinta sivellään liimaseoksella siltä alueelta, johon liimaus on tulossa ja kangas painellaan paikoilleen. 

Kulmakohdat taitellaan siten, että leikataan kulmaa kohden kangas poikki ja sen jälkeen taitetaan siten, ettei kulmaan synny paksua kangas kerrosta. Katso kuvaa alla.

Voit leikata ylimääräisen kankaan halutessasi alta pois. Tarvittaessa liimaa laitetaan myös kankaan taitosten väliin.

Alla näkyy äsken leikattu kangas, josta nyt on leikkauskohta viety vasten pahvin reunaa. Tämän jälkeen koko reunus taitetaan ja liimataan paikoilleen. Näin saadaan taitos, joka sisenee sen verran ettei se näy päällispuolelle.

Tässä kuva siitä mitä tarkoitan sisenemisellä…

Tämä nyt ei ole niin tarkkaa taaskaan, pääasia kun saat kankaat liimattua taakse niin etteivät ne näy ulkopuolelle, ne pysyvät paikoillaan eivätkä ne aiheuta ns. pykälää, jotta osien paikoilleen laittaminen ei hankaloituisi. 

Toista kohdat 7-9 jokaisen pahvin palan kohdalla.

9. Liimaamisen jälkeen onkin aika leikata ikkunan kohdat auki. Helpoiten tämä käy leikkaamalla ikkunan päällä oleva kangas kulmasta kulmaan halki (kuten olen piirtänyt kuvassa olevaan ikkunaan) ja kääntämällä sekä liimaamalla kolmion malliset kangaspalat nurjalle puolelle.

Ylimääräiset kankaat voi halutessaan leikata pois.

Oven kohdalla itse leikkasin kankaan vain poikki sen mukaan kuin olin ovenkin leikannut. Kangas ei liimattuna ole herkkää rispaantumaan, joten se ei ollut minusta ongelma vaikka leikkausreuna jäikin näkyviin.

Muista pestä sivellin kaiken liimaamisen jälkeen hyvin lämpimällä vedellä ja pikku saippuatipalla.

 10. Sitten onkin vuorossa se pienempienkin lasten osuus! Tämän kohdan voi tehdä heti kun kankaat ovat varmasti liimaantuneet, ei haittaa jos pinta on vielä hieman kostea.

Annetaan siis lapselle tukku tusseja eteen ja annetaan hänen värittää kankaalla päällystetyt pahvinpalat pintapuolelta ihan sellaisiksi kuin lapsi haluaa.

Kannattaa kuitenkin ohjeistaa lasta käyttämään runsaasti värejä joka puolelle.

11. Kun väritykset ovat valmiit, suihkautetaan pinnalle suihkepullosta kevyesti vettä ja värit leviävät hiljalleen hauskalla tavalla -saaden aikaan melkein taianomaisen ilmeen.

Tässä voi kokeilla myös ihan vain sivellintä, joka on kastettu veteen. Tämäkin tapa toimii erinomaisesti ja olenkin käyttänyt tätä tapaa tämän talon lisäksi tässä kynäpurkissa.

Muista kuitenkin käyttää vettä vain sen verran että kangas kostuu.

Anna tämän vaiheen jälkeen pahvien kuivua kunnolla. Aseta ne ilmavasti kuivumisen nopeuttamiseksi. Hiustenkuivaajalla saa myös vauhditettua kuivumista. Älä kuitenkaan pidä kuivaajaa liian lähellä pahvia.

Jos pahvit näyttävät kuivuttuaan liian haaleilta voi tusseilla värejä uudelleen lisätä (värejä voi lisätä myös pinnan ollessa vielä kostea) ja toki pinta taas pitää sitten kostuttaa, joka kylläkin tarkoittaa lisää odottamista. Mutta hyväähän kannattaa odottaa, vai mitä? 

12. Pahvien kuivuttua voi olla mahdollista, että pahvit saattavat olla käyristyneet hieman. Tässä tapauksessa, laita pahvit painon alle suoristumaan.

Itsellä osa pahveista oli vähän käyriä, mutta vuorokauden painavien kirjojen välissä ja vielä lisäpainon alla oltuaan olivat ne taas ihan suoria.

13. Riippuen mahdollisista koristeluistasi, ainakin osan voi ja kannattaakin tehdä tässä vaiheessa kun paloja ei vielä ole liimattu yhteen.

Omassa pahvitalossa meidän ei tarvinnut tehdä tässä kohtaa enää muuta kuin oven päällystäminen käännellyllä kangaspalalla ulkopuolelta ja paperilla sisäpuolelta jonka koristelin sydän kuvioin. Lisäksi kiinnitin verhot ikkunoihin liimaamalla. Verhoni on muuten jostain vanhan mekon röyhelöosasta leikattuja paloja.

Ovet sekä ikkunat voi tässä vaiheessa myös “listoittaa” tai ristikoida jos haluaa. Tällä tavoin saa myös ilmettä ja mahdollisia kankaan reunoja piiloon.

Listana voi käyttää vaikka kuvio harkkosaksilla leikattua paperia, kartonkia, lahjanauhaa, erilaisia kangasnauhoja tai -suikaleita… Mitä nyt kotoa sitten löytyykään ja keksii käyttää.

14. Nyt vihdoin kootaan talo! Kokoaminen onnistuu ihan tavallisella askarteluliimalla reunoihin tasaisesti pursottamalla. Tietenkin jos kotoa löytyy kuumaliimaa ja kuumaliimapistooli, käytä ihmeessä niitä.

Aloita kokoaminen seinistä, yhdestä reunasta kerrallaan ja tue liimattava kohta esimerkiksi kukkapurkkia tms vasten niin ettei se pääse kaatumaan ja/tai irtoamaan jo liimatuista osista kun liimaat seuraavaa osaa paikoilleen. Aseta sitten taas jokin esine sinne tukemaan juuri tekemääsi liimausta vastakkaiselta puolelta.

Kun olet saanut seinät paikoilleen, varmista että mikään reuna ei irvistele tai ole lipsahtanut mihinkään. Koita aikaansaada pientä puristusta joka puolelta ja anna liimaantua.

Liimaa lopuksi paikoilleen katto samoja tapoja hyödyntäen kuin aiemmatkin osat.

Itse kylläkin liimasin koko talon kerralla, mutta en suosittele sitä, koska siinä on se vaara, että kohta kaikki pahviosat ovat läjässä..

15. Vuorossa on mahdollinen loppukoristelu.

Oman talomme liimaaminen onnistui sen verran hyvin (pientä epätarkkuutta  siellä täällä, mutta leikkejä se ei haittaa), että minulla ei ollut tarvetta tehdä talolle enää mitään, vaan se oli valmis pikku neidin asukeille.

Mutta niitä varten jotka haluavat koristella taloa lisää tai jos nyt joku ärsyttävän irvistävä kulma jostain löytyy, niin muutamia vinkkejä ja muitakin ideoita tulee tässä!

Kulmat voi peittää “kulmalistoilla”, kulmalistoina voi käyttää samoja materiaaleja kuin ovien ja ikkunoidenkin “listoituksessa”.

Katon harjalle voi leikata “harjapellin” samasta kankaasta kuin mitä kattoonkin on käyttänyt. Taittele vain reunat alle ja liimaa kangassuikale paikoilleen. Tai käytä koristeellista pitsiä.

Katolle voi tehdä savupiipun samoilla tavoin kuin talokin on tehty. Viistoa vain piipun alareuna kattosi kaltevuutta vastaavaksi. Tai lovea se harjalle kiinnitystä varten.

Jos talo tulee vain koristeeksi, voi sille liimata myös lattian tai vain irtonaisen alustan joka jatkuu pihaksi asti, sitä voikin koristella sitten vaikka miten ja paljon…

Äh, kohta minun pitää tehdä uusi talo pihoineen.. 😁 Eikä riitä yksi talo vaan monta kun sitä voi tehdä talvisen tai kesäisen pihan. Tai eri tyylisiä pihoja…

Jos pahvitalolle haluaa ehkä entistäkin enemmän leikittävyyttä, voi sen tehdä puolikkaana tai puolikkaina jotka asetetaan vastakkain kun halutaan että talo on kokonainen.

Näin talon sisälle pääsee helpommin liikuttelemaan asukkaita. Tällainen versio on jo oikea nukkekoti. Pahvista voi muuten rakentaa suurenkin talon.

Voi olla, että puolikkaassa talossa haluaa pahvitalon sisäpuoleltakin siistiä. Tähän tarkoitukseen sopii mainiosti esimerkiksi vanha tapetin jämä, kopiopaperi (jonka voi liimaamisen jälkeen koristella), tai vaikka lehdestä leikatut kuvat. Niin ja tietysti kangas jota jo ulkopuolella tässä käytimme.

Ohuemmat materiaalit luonnollisesti paljastavat kankaan taitoskohdat, mutta itse en näe sitä ongelmana. Näitä kohtia voi häivyttää liimaamalla väliin esimerkiksi sanomalehtipaperia.

Huomioi kuitenkin, että jos olet käyttänyt tässä ohjeessa esitettyä värjäystä kankaalle, sisäpuolen pinnoittamisessa on syytä varoa liikaa kosteutta. Ulkopuolen värit saattaa kulkeutua sisäpuolen materiaaleihin.

Alla kuvassa näet kankaan käännösten lisäksi kuinka värit ovat kulkeutuneet myös taakse vaikka sinne ei tusseilla väritystä tehtykään.

Kiinnitys tavallisella askarteluliimalla käy kuitenkin hyvin, mutta liima pitää levittää tasaisesti ohuena kerroksena.

Askarteluliikkeissä on myös erilaisia spray askartelulakkoja, joilla värityksen pystyy “koteloimaan” lakkakerroksen alle, niistä minulla ei kylläkään ole omakohtaista kokemusta.

Ja tähän lopuksi  -valmiin talon riemuja.

 

 

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat: ,

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Helppo ja soma paperiruusu

Tällä yksinkertaisella ohjeella valmistuu mitä ihastuttavin paperiruusu, vaikka äitienpäiväksi. Paperiruusulla voi somistaa esimerkiksi paketin tai kortin, tietenkin näistä voi tehdä kokonaisen kranssin, kimpunkin tai mitä…

Helpot vappunaamarit askartelu

Askartelu lasten kanssa on mukavaa ja siksi tällä kertaa ideaa vappunaamareihin. Ja onhan se vappukin nurkan takana jo. Itse tein lapsuudessa naamareita useita, aina joka…

Maitotölkki kynäpurkki

Meidän perheessä tyhjiä maitopurkkeja tulee enemmän kuin tarpeeksi. Ja niinpä piti sitten alkaa kehitellä ideaa miten niitä voisi hyödyntää, muutoinkin kuin kuskaamalla kassikaupalla kierrätykseen. Tämä…