Virkattu jäätelö amigurumi ohje

Laitetaanpa vaihteeksi esille tällainen pitkästä selostuksesta huolimatta helppo aloittelijallekin sopiva virkkausohje, jäätelö amigurumi. Perus taidot tässä virkkauksessa tarvitaan, mutta ne on helppo oppia vaikka tässä ja nyt, jos niitä ei vielä osaa! Oma 12-vuotias tyttäreni teki kuvassa olevan jäätelö amigurumin, ilman mitään erityisiä virkkaustaitoja.

Tarvitset tähän jäätelö amigurumi hommaan vähintään kaksi eriväristä villalankaa tms. Lisäksi tarvitset täytevanua, sakset, kanavaneulan tms ja mahdollisesti silmukkamerkkejä.

Voit käyttää silmukkamerkkejä merkitsemään aina kierroksen ensimmäisen silmukan, se helpottaa laskuissa pysymistä. Tarkoitukseen käy hyvin erivärinen langanpätkä, joka siis aina siirretään uuden kerroksen alkuun.

Jos sinulla ei ole täytevanua, täyttämiseen käy myös jämälangat, joita pitää tietysti olla jonkin verran tallessa. Jos haluat tehdä tötteröstäsi avaimenperän tms tarvitset tietysti papukaijalukon tai avainrenkaan tms

Ja tietenkin tarvitset virkkuukoukun.

Koukun voit valita oman mieltymyksesi mukaan, jos nyt kuitenkin ihan suurimmat lasketaan pois, mutta esimerkiksi 3,5 on ihan hyvä tähän hommaan. Idea on vaan siinä, että työstä ei tulisi kovin suuri reikäistä, jolloin täyte näkyisi rumasti läpi.

 

Ohjeet jäätelö amigurumin tekoon:

Lyhenteet ja selitykset:
Ktjs = ketjusilmukka
Ks = kiinteä silmukka
S = silmukka (yleensäkin, eli ne on niitä joita lasketaan, jotta työ etenee kuten pitää )
Krs = kerros
*-* = toista kahden * välissä oleva asia ohjeen mukaan
Ks2yht =  kiinteitä silmukoita 2 yhdistettynä =kavennus
Ps = piilosilmukka

Jäätelöosa:

Aloita virkkaus tekemällä aloituslenkki. Vinkkinä, kannattaa jättää aloituslanganpää aika pitkäksi niin voit hyödyntää sitä myöhemmin, jos haluat kiinnittää avainrenkaan tms. Tässä tapauksessa, muista vetää lanka jäätelöosan päälipuolelle näkyviin. Tee aloituslenkkiin 1 ktjs.

Krs 1. Tee aloituslenkkiin 6 ks. (=6 s)

Krs 2. Tee 2 ks jokaiseen kierroksen s:n (=12 s)

Krs 3. *Tee ks seuraavaan s:n, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä vielä 5 kertaa (=18 s)

Krs 4. Tee ks jokaiseen kierroksen s:n. (= 18 s)

Krs 5. *Tee 5 ks ja seuraavaan s:n 2 ks* toista tämä vielä 2 kertaa. (=21 s)

Krs 6. *Tee 6 ks ja seuraavaan s:n 2 ks* toista tämä vielä 2 kertaa. (=24 s)

Krs 7. *Tee 6 ks ja seuraavaan ks2yht* toista tämä vielä 2 kertaa. (=21 s)

Krs 8. *Tee 5 ks ja seuraavaan ks2yht* toista tämä vielä 2 kertaa. (=18 s)

Krs 9. *Tee ps ja seuraavaan s:n ks. Tee seuraavaan s:n ktjs sekä ks.* toista tämä vielä 8 kertaa.

Päättele jäätelöosa.

Vinkki! Itse käytän hyödyksi langanpäätä, jätän sen tarkoituksella pitkäksi, enkä leikkaa sitä pois vaan käytän sitä ompeluun myöhemmin. Käytännossä siis katkaiset langan pitkän matkan päästä ja vedät langan viimeisen silmukan läpi, ja jätät pitkän hännän ompelua varten.

Tötterö:

Aloita tötterön virkkaus tekemällä aloituslenkki. Tee aloituslenkkiin 1 ktjs.

Krs 1. Tee aloituslenkkiin 4ks. (=4 s)

Krs 2. *Tee ks seuraavaan s:n ja 2 ks seuraavaan* toista tämä (=6 s)

Krs 3. *Tee 2 ks, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä (=8 s)

Krs 4. *Tee 3 ks, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä (=10 s)

Krs 5.  *Tee 4 ks, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä (=12 s)

Krs 6.  *Tee 5 ks, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä (=14 s)

Krs 7.  *Tee 6 ks, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä (=16 s)

Krs 8.  *Tee 7 ks, 2 ks seuraavaan s:n* toista tämä (=18 s)

Päättele tötterö. Katkase lanka ja vedä se läpi viimeisestä silmukasta, piilota langanpää neulalla tai koukulla silmukoiden sekaan. Muista päätellä myös tötterön aloituslanganpää.

Kun olet saanut tötterön sekä jäätelöosan virkattua, voit halutessasi koristella jäätelön eri värisillä villalangoilla tms kanavaneulaa käyttäen ja tehdä vaikka strösseleitä, kasvot tai mitä ikinä haluatkaan.

Lisäksi mahdollinen avainrengas kannattaa kiinnittää paikoilleen, tai voit halutessasi tehdä ihan vain ripustuslenkin jäätelöön. Tässä itse hyödynnän jäätelöosan pitkäksi jätettyä aloituslankaa. Mutta irtonainen lanka käy yhtä hyvin, kunhan muistaa varmistaa, että se varmasti pysyy kiinni, eikä rumia langanpäitä jää näkyviin.

Kiinnitä nyt tötterö ja jäätelöosa toisiinsa mahdollisimman huomaamattomasti. Kannattaa käyttää samaa lankaa joka jäi kun teit jäätelöosan valmiiksi (tai sitä lankaa josta vinkkasin varsinaisen ohjeen puolella aiemmin. Tämä lanka kannattaa kuljettaa huomaamattomasti lähemmäs ompelun aloituskohtaa), silloin ompelusauma jää jo luonnostaankin huomaamattomammaksi. Irtonainen lanka käy ompeluun yhtä hyvin, silloin vaan päättelemistä tulee vähän enemmän. Kiinnitys kannattaa jokatapauksessa tehdä tötterön reunasta jäötelöosan kerrokseen 8 tuon viimeisen aaltoilevan reunan alta. Muista jättää täyttöä varten pieni aukko.

Kun olet täyttänyt tötterön, voit ommella täyttöaukon kokonaan kiinni ja päätellä langat. Valmista tuli.

 

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Helppo hämähäkki askartelu

Pahvista voi helposti askarrella tällaisen hämähäkin eskarilaisen kanssa. Meilläkin joku lapsista on jo joskus aiemmin askarrellut vähän samalla idealla tehdyn hämähäkin, mutta enpäs vaan muistanut…

Kala pujottelu askartelu

Toisinaan on mukava tehdä lasten kanssa jotakin helppoa ja nopeaa. Tällaisen tekee kyllä näppäräsorminen pikku väkertelijä itsekin, kunhan opastetaan vähän alkuun. Tämä kala pujottelu askartelu…

Hai kortti

Poikani oli täyttämässä 5 vuotta ja satuin törmäämään hauskaan hai kortti ideaan eräällä englanninkielisellä sivulla. Ajattelinkin kokeilla itse tehdä saman tapaisen kortin. Hai kortti on…