Kattopallo, onko leikki vanha vai uusi tuttavuus?

Kattopallo on itseasiassa ainakin Wikipedian mukaan käsittääkseni vanha, mutta edelleen hauska mukaansa tempaiseva leikki.

Itse en kyseistä leikkiä leikkinyt tai edes tuntenut lapsena,  vaan vasta aikuisena löysin sen ja olemme sitten leikkineet sitä yhdessä lasten kanssa. Siksipä nostankin tämän leikin tänne esittelyyn, ehkäpä joku muukin innostuu tästä leikistä.

Leikkiin tarvitaan mielellään joku loivakattoinen lato tai rakennus jonka edustalla on jonkin verran tilaa, sekä tietenkin pallo, kuten vaikka pehmeähkö jalkapallo. Leikkijöitä olisi hyvä olla vähintään kolme. Tämä leikki ei ehkä sovi ihan pienille leikkijöille.

Kattopallossa perusideana on pudottaa toiset leikkijät pois leikistä. Tästä leikistä on useita versioita, niistä joitain esitellään jäljempänä. Ennen leikkiin ryhtymistä kannattaa siis sopia millä säännöillä leikitään.

 

Leikin ohjeet:

1. Leikki aloitetaan tietystä kohdasta kenttää (aloituspiste tai alue) ja leikille arvotaan tai valitaan aloittaja.

2. Aloittaja huutaa jonkun toisen leikkijän nimen ja samalla heittää pallon katolle niin, ettei huudettu saisi sitä kiinni ennen, kuin se osuu maahan.

3. Maahan osumisesta saa virhepisteen ja kolmesta virheestä joutuu ulos leikistä.

4. Mikäli pallo lentää katon harjan yli rakennuksen toiselle puolelle tai laidan yli ja ohi, saa heittäjä itse virhepisteen.

Jos huudettu saa virheellisestä heitosta huolimatta pallon kiinni, saa heittäjä kaksi virhepistettä.

5. Se jonka nimi huudettiin heittää pallon seuraavaksi siitä kohtaa jossa sai pallon kiinni, paitsi jos hän joutui ulos leikistä. Silloin aiempi heittäjä jatkaa, hän jatkaa myös jos heiton kiinni ottaminen epäonnistui siltä jonka nimeä hän huusi.

Mutta voidaan tietenkin sopia niin, että saa epäonnistumisesta huolimatta jatkaa heittämistä jollei heittäjä pudonnut leikistä pois.

6. Jos heittäjä huutaa jo pelistä pudonneen nimeä, hän saa virhepisteen. Ja myös jos hän huutaa samaa leikkijää kolme kertaa peräkkäin.

7. Se joka viimeisenä on kentällä, voittaa.

Muunnelmia ja vinkkejä:

Koska kattopallo leikistä on niin monia muunnelmia, esittelen tässä vain muutamia niistä. Ja itse saa tietenkin keksiä vaikka mitä hauskoja juttuja lisää, kunhan muistaa kertoa säännöt etukäteen kaikille!

Eräässä muunnelmassa toisesta virheestä joutuu heittämään palloa rakennuksen seinustalle (tai sen lähistölle jos rakennuksessa on vaikea räystäs heittoa estämässä) selin kääntyneenä ja päänsä yli heittäen.

Leikkijän on mahdollista päästä pois seinältä, jos hän onnistuu nimensä kuultuaan saamaan pallon kiinni. Jos yritys ei onnistu, tulee virhepiste ja joutuu takaisin seinustalle. Silloin leikkijän toivoksi jää, että joku yrittää taktikoida tai pakosta kuulisi vielä oman nimensä ja siten pääsisi pois seinältä. Tässä versiossa tietenkin on tarkoitus kerätä kaikki muut pelaajat seinälle.

Eräässä kattopallo muunnelmassa seinän viereen joutuneet leikkijät voivat myös yrittää karata seinältä, jolloin heittäjän pitäisi onnistua osumaan karkaavaan paikoiltaan heittäen, ennenkuin hän ehtii aloituspisteeseen tai -alueelle. Osuma tietää yhtä virhepistettä. Ja joissain versioissa heitto joka ei osu, tietää heittävälle itselleen virhettä.

Lisäksi on versioita joissa voi saada yhden virhepisteen anteeksi jos karkausyritys seinältä onnistuu, ja jos taas tulee osuma, pitää jäädä siihen kohtaan jossa osuma tuli ja lisäksi saa yhden virhepisteen kuten tavallisestikin.

Virhepisteiden määrää voidaan tietenkin myös nostaa esimerkiksi viiteen, jos halutaan leikkiä vähän pidempään.

Huomaa! Leikissä ei liikuta muulloin, kuin silloin kun otetaan palloa kiinni tai jos muunnelmassa joutuu seinälle tai kun pyritään pois seinältä.

Tietenkin jos pallo joutuu alueen ulkopuolelle tai sitä ei saada kiinni, se voidaan hakea. Mutta silloin hakijan pitää palata alkuperäiselle paikalleen ja pallo palautetaan sille, jolle se nyt kuuluu.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Takka

Nukkekodin tarvikkeiden tekeminen on hurjan hauskaa, mutta joskus tuntuu ettei tarvittavia materiaaleja ja työkaluja ole helposti saatavilla. Siksi tämä takka onkin niin ihana ja helppo…

Hajota ja rakenna

Törmäsin tällaiseen hauskaan ideaan jota voi käyttää monenlaisten hahmojen tekemiseen, kuten vaikka dinosauruksen, talon, siilin tai kilpikonnan. Alkuperäisessä jutussa esimerkkinä oli vain dinosaurus ja aloinkin…

Servettikukka

Tämä servettikukka askartelu on mitä helpoin toteuttaa ja lopputulos on mitä herttaisin. Muistan itse askarrelleeni näitä kymmenittäin kouluaikoinani. Olimme tuolloin järjestämässä koulun diskoa ja liikuntasalia…