Maitotölkki kynäpurkki

Meidän perheessä tyhjiä maitopurkkeja tulee enemmän kuin tarpeeksi. Ja niinpä piti sitten alkaa kehitellä ideaa miten niitä voisi hyödyntää, muutoinkin kuin kuskaamalla kassikaupalla kierrätykseen.

Tämä helppo askarteluidea syntyi sattumalta kun katselin jotakin askartelu hommaa pojalleni, enkä oikein löytänyt sopivaa. Kuitenkin joku pujotteluidea osui silmiini jossain. Siitä syntyi ajatus tähän.

Niinpä tämä kuvissa esiintyvä kynäpurkki onkin 8-vuotiaan poikani aikaansaannos. Oikein hieno siitä tulikin!

Tähän askarteluun tarvitset:
Tyhjä pesty litran maitopurkki (tai mehupurkki)
Joitain villalankoja tms joista ainakin yhden olisi hyvä olla valkoinen ja yhden musta, jos halutaan tehdä tuollainen suun näköinen sommitelma langoista kuten kuvassa. Muuten väreillä ei ole väliä.
Paperia
Liimaa
Sakset
Musta tussi

1. Katkaise tölkki sopivasta kohtaa, riippuen minkä kokoisen purkin haluat.

2. Leikkaa tölkki suikaleiksi pohjan reunaan asti,  niin että saat purkin avattua kuten kuvassa. Kuvissa olevassa purkissa on neljä suikaletta kullakin sivulla.

3. Valitse jokin kulma aloituskohdaksi ja laita pisara liimaa nurkkaan sisäpuolelle pohjan ja suikaleen yhtymäkohtaan johon sitten painat aloituslangan kiinni. Anna liiman kuivahtaa.

Liimaus ei ole välttämätöntä mutta jos et käytä liimaa kannattaa langanpää jättää pidemmäksi ja pujottaa tai jättää se muiden lankojen alle kunhan niitä kertyy.

4. Aloita pujottelu purkin alareunasta valitsemallasi värillä, kuvissa aloitusvärinä on sininen.

Pujottelu etenee 1. kerroksella yksinkertaisesti näin: lanka ensimmäisen suikaleen yli, sitten lanka seuraavan suikaleen alta, sitten taas yli jne.

Huomaa että tässä ohjeessa kierros ja kerros ovat eri asioita.

Sen jälkeen edetään pujottelussa päinvastoin kuin edellisellä kierroksella eli ali, yli, ali jne.

Kierroksen alkuun tulee tavallaan hyppäys, että pujottelu menee oikein. Hyppäys kannattaa jättää sisäpuolelle niin se ei näy.

Pidä vain huoli siitä että parillisilla kierroksilla (=kerros) kaikkien suikaleiden ympäriltä menee yhtä monta lankaa.

Joten siis siirryttäessä kerrokselle 2 pitäisi jokaisen suikaleen yli ja ali mennä yksi lanka. Seuraavan kerroksen päätyttyä jokaisen suikaleen yli ja ali menee 2 lankaa. Seuraavalla 3 jne. Eli toisin sanoen kerros on valmis kahden kierroksen jälkeen. Kuulostaa vaikeammalta kuin on, kokeilemalla huomaat kyllä mistä on kyse.

5. Huomaa, että pujottelussa alussa työstä tuppaa tulemaan liian löysää, joten muista kiristää hieman lankoja. Lopupuolella taas työstä tulee helposti liian kireää ja purkki menee liikaa suppuun.

Tähän apuna voi käyttää purkin pois leikattua osaa, joka laitetaan pujottelupurkin sisälle ikäänkuin varmistamaan, ettei työ kiristy liikaa.

6. Jatka edellisen kohdan mukaan niin pitkälle kuin haluat tai jos haluat samanlaisen tölkin kuin kuvassa vaihda väriä 8 kierroksen eli neljän kerroksen jälkeen.

Vaihda väriä kerroksen vaihtumiskohdassa yksinkertaisesti katkaisemalla lanka ja liittämällä solmulla uusi lanka siihen kiinni purkin sisäpuolella nurkassa.

Jos olet tekemässä vastaavanlaista purkkia kuin kuvassa, nyt kuuluisi liitettävän langan olla musta, josta tulee suu.

Langanpäät voi kätkeä vähän sisäpuolella olevien lankojen alle niin ne eivät näy, tosin ei se nyt niin tarkkaa ole.

Jatka näillä ohjeilla koko purkki loppuun.

Poikani purkissa mustaa on yhteensä 12 kerrosta. Valkoista hammasosassa 12 kerrosta. Loput purkista on sinistä 24 kerrosta.

7. Kun olet saanut pujottelun valmiiksi, katkaise lanka ja liimaa se tipalla liimaa sisäpuolelle nurkkaan kiinni. Voit halutessasi myös pujottaa langan jälleen muiden lankojen alle luonnollisesti purkin sisäpuolella.

8. Tee kolmesta langasta palmikko, mittaa langat purkin ympärillä kokeilemalla ja lisää hieman työvaraa päälle.

Solmi langat päistä yhteen.

Palmikko tehdään kolmesta vierekkäin asetetusta langasta yksinkertaisesti näin: oikealta lanka keskelle, vasemmalta lanka keskelle, oikealta keskelle jne. Eri väriset langat helpottaa palmikointia vasta alkajilla.

Kun palmikko on valmis, solmi pää.

9. Asettele palmikko purkin reunaan ja tarkista että se on varmasti sopivan mittainen. Ota palmikko vielä pois ja laita sille kohdalle johon palmikko tulee, runsaasti liimaa. Liimaa vasta sitten palmikko painellen paikoilleen. Palmikon päät voi piilottaa taas lankojen alle purkin sisäpuolelle tai sitten vaan liimata purkin sisäpuolelle.

10. Lopuksi leikkaa paperista haluamasi kokoiset pyörylät silmiksi purkille ja piirrä pupillit tussilla. Tietenkin voit käyttää myös valmiita askartelusilmiä. Liimaa paikoilleen.

Valmista tuli ja nyt vain odottamaan liiman kuivumista, niin voit asettaa kynäsi purkkiin!

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Voikukkaseppele ohje

Mikäpä kruunaisi ihanan kesäpäivän kuin aurinkoinen kukkaseppele, joka tässä esimerkissä on tehty perinteisesti voikukista. Voikukkaseppele kruunaa myös mukavasti kesäiset juhlat! Seppeleen tekoon on varmasti monia…

Pallon heittopeli

Tämä on varmaan ainakin yksi helpoimmista itse tehtävistä peleistä mitä tiedän. Kuitenkaan välttämättä ei tule mieleen tehdä tällaista. Itsekin muistin idean vasta jokin aika sitten,…

Tee se itse katapultti peli

Jäätelötikuista voi askarrella monenmoista hauskaa. Tällä kertaa mm niistä syntyi hauska tee se itse katapultti peli. Lisäksi peliin tehtävää maalitaululaatikkoa voi käyttää myös pöytätenniksessä tarkkuuden…