Keinupolttopallo peli

Keinupolttopallo on hyvin perinteinen peli, jolla on useita nimiä kuten kiikkis tai keinupolttis.

Peli perustuu tavalliseen polttopalloon, mutta sitä pelataan nimensä mukaan keinussa. Ja luonnollisesti peliin tarvitaan pehmeähkö pallo.

Pelistä on olemassa useita eri sääntöjä ja esittelenkin tässä itselleni tuttuja käytettyjä sääntöjä.

Keinupolttopallossa pelaajia voi olla ainakin polttajan lisäksi niin monta kuin keinuja on. Ja siinä voidaan pelata kierroksittain pelaajia vaihtaen.



1. Yksi pelaajista valitaan tai arvotaan ensimmäiseksi polttajaksi. Hän yrittää heittää keinussa olijoita viivalta tai sen takaa. Viiva piirretään maahan tai merkitään vaikka hyppynarulla tms. Viiva sijaitsee n. 3-7 m keinuista.

Joskus varsinkin jos pelaajia ja mahdollisesti keinussa olijoitakin on monta, voidaan peliin valita tai arpoa myös takaa heittäjä heittämään yhtä kaukaa kuin edessäkin.

Takana heittäjän tehtävä on kopata tai hakea sekä toimittaa pallo edessä polttajalle mahdollisimman nopeasti.

Joskus on pelattu myös niin, että takana heittäjä saa myös polttaa. Usein on sovittu, että takana polttajan osumia tarvitaan kaksi ja/tai heiton täytyy tapahtua tietyllä tavalla, jotta syntyy palo.

Käytetty sääntö on ollut se, että heiton pitää tapahtua heittämällä keinutelineen yli, jolloin pallon tipahtaessa alas ja osuen pelaajaan, hän palaa. Tällaisessa tapauksessa taakse ei välttämättä ole asetettu takaviivaa lainkaan ja pallon saa heittää mistä kohtaa haluaa.

2. Kun edestä heittäjä onnistuu poltossa, hän siirtyy keinuun, takana mahdollisesti ollut siirtyy etuheittäjäksi ja palanut takaheittäjäksi.

Poltoksi eli paloksi hyväksytään yleensä polven yläpuolelle, pää pois lukien osunut heitto. Eli kehoon ja käsiin osuneet heitot hyväksytään poltoiksi.

Keinussa olijat saavat potkaista tai pukata päällä pallon pois mahdollisimman kauas. Joskus sovitaan, että pallon saa potkaista tai pukata myös taaksepäin tahallaankin.

Ja vielä yksi joskus käytetty sääntö eli se, että jos edessä oleva polttaja saa kopin, saa hän heittää pallon siitä kohtaa jossa kopin sai. Mutta tällöin, vaikka seuraavallakin kerralla saisi kopin, ei enää voi heittää siitä kohtaa vaan pitää palata omalle alueelle.

3. Jos edessä oleva heittäjä saa kopin pukatusta tai potkaistusta pallosta, syntyy palo ja keinussa ollut joutuu pois keinusta. Joskus sovitaan myös, että palo syntyy kerran pompanneesta ja sitten kopatusta pallosta.

Palo syntyy myös, jos keinujan jalat osuvat maahan ja etu heittäjä viivan takana ollessaan painaa pallon maahan ja huutaa “Palo” tai “Kiinni”.

Polttajan on yritettävä polttaa kaikkia tasaisesti, eikä kohdistaa polttoyrityksiä yhteen ja samaan pelaajaan.

Joissakin variaatioissa on myös laskettu tukkimiehen kirjanpidolla palojen määrä/pelaaja. Tällöin pelin loputtua voittaja on vähiten paloja omaava pelaaja vaikka kun sovittu määrä kierroksia on pelattu.

Ja joskus on pelattu niin että, tietyn sovitun määrän paloja keränneet pelaajat tippuvat pois.

4. Tärkeä osa peliä on se, että kun pallo on onnistuttu potkaisemaan tai pukkaamaan tarpeeksi kauas, lähtevät keinussa olijat juosten kiertämään sovittu alue tai ehtimään tietylle merkille, joita voi olla useitakin eri matkan päässä. Tämä siis ennen polttajan ehtimistä takaisin omalle alueelleen, siten pelaaja saa hankittua itselleen suojan tai pisteen. Palo syntyy jos polttaja ehtii ensin alueelleen, painaa pallon maahan ja huutaa “Palo” tai “Kiinni”.

Variaationa nyt sitten sovituista säännöistä riippuen suojia tai pisteitä hankkiva pelaaja joko saa tai ei saa jäädä kentälle/pois keinusta odottamaan sopivaa tilaisuutta palata keinuun.

Tähänkin on omia sääntöjä esimerkiksi, että paluun pitää tapahtua vaikka viiden seuraavan heiton aikana.

Joskus sovitaan suojien määräksi joku maksimi tai että suojia kertyy niin monta, miten monelle merkille pelaaja on ehtinyt. Tai että yhteen suojaan/pisteeseen tarvitsee ehtiä kaikille sovituille merkeille.

Suojaa voi käyttää silloin, jos keinussa olija saa kopin pallosta. Suojan avulla hän ei pala, vaan saa heittää pallon pois. Joskus on sovittu, että suojaa saa käyttää myös missä tahansa palossa.

Pisteellä voi poistaa palon, jos paloja on laskettu. Tällöin tukkimiehen kirjanpidosta pitää poistaa merkintä. 

Näillä kaikenmoisilla lisä säännöillä kului peliä pelatessa helposti koko päivä, mutta kun säännöt olivat kaikille selvät, oli se valtavan hauskaa! Nopeampaan peliin kannattaa valita vain yksinkertaisimmat säännöt.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Hullunkuriset linnut askartelu

Etsiskelin hiljakkoin sopivaa askarteluideaa netin ihmeellisestä maailmasta 3-vuotiaalleni. Löytämistäni ideoista tuloksena sitten syntyi tällainen hauska hullunkuriset linnut askartelu. Toteutin idean siis yhdessä juniorini kanssa siten,…

Avaimenperä kutistamalla

Tämä hauska avaimenperä askartelu on mitä helpoin toteuttaa. Tietenkin näitä voi käyttää ihan vaan koristeenakin tai vaikka vetoketjun vetiminä. Materiaalin löydät helposti kotoasi!  Huom! Askartelu…

Muffini kortti askartelu kutsu- tai onnittelukortiksi

Tällä kertaa esille laitetaan varsin hauska, hyvin yksinkertainen ja helppo muffini kortti askartelu. Kortti soveltuu hyvin kutsu- tai onnittelukortiksi. Tämän muffini kortti askartelun voi helposti…