Polttopallo tai polttis peli

Kaikki vanhemmat ovat varmaan ainakin kuulleet polttopallosta tai polttiksesta.  Ja itse muistan pelanneeni tätä koulun liikuntatunneilla. Mutta koska polttopallo on niin hauska peli, on sitä tullut pelailtua myös aikuisena omien lasten kanssa. Kuitenkin kaiken varalta tai muistin virkistykseksi laitan säännöt tänne näkyville.

Peliä voidaan pelata sisällä esimerkiksi liikuntasalissa, mutta koska monilla ei ole omistuksessaan omaa liikuntasalia, niin piha on jokatapauksessa mitä mainioin paikka.

Peliin tarvitaan vähintään kolme pelaajaa ja pehmeä pallo.

Lyhyesti ideana on osua tietyllä aluella oleviin pelaajiin ja polttaa heidät pois pelistä.

Peliohjeet:

1. Päätetään aluksi onko polttajina kaksi vai yksi henkilöä.

Kuka pääsee polttajaksi, voidaan ratkaista esimerkiksi arpomalla. Jos heittäjiä on useita, he vuorottelevat heitoissa.

2. Piirretään tarpeeksi iso ympyrä maahan, jonka sisään muut pelaajat hyvin mahtuvat, tai käytetään jotain merkkiä tai apuvälinettä, kuten puutarhaletkua.

3. Polttaja yrittää osua kehän sisäpuolella oleviin pelaajiin, jotka taas yrittävät väistää palloa.

Samaa pelaajaa ei saa yrittää heittää kolmea kertaa useammin peräkkäin.

Pelaajat eivät saa ylittää kehää, siitä seuraa palo. Myöskään heittäjä ei saa ylittää rajaa, silloin heittoa ei hyväksytä.

Voidaan myös sopia että päähän tai polvesta alaspäin osuvaa palloa ei katsota poltoksi, vaan pelaaja saa yrittää potkaista tai pukata pallon pois.

4. Jos pallo osuu pelaajaan, siirtyy hän kehän ulkopuolelle heittäjäksi.

5. Voittaja on se joka jää kehään viimeisenä.

Voittaja saa aloittaa mahdollisen seuraavan kierroksen heittäjänä ja jos pelataan kahdella heittäjällä,  saa hän valita toisen heittäjän kaverikseen.

Polttopallo on peli, josta on valtavasti muunnelmia ja yhdessä niistä kehässä olija saa kopata pallon. Silloin hän saa myös valita haluamansa poltetun pelaajan takaisin peliin tai sinne palaa viimeksi palanut pelaaja.

Lisäksi eräässä muunnoksessa heittäjän täytyy saada koppi siinä tapauksessa jos joku kehässä olija potkaisee tai pukkaa pallon. Ellei hän onnistu, saa hän itse palon, joutuu itse kehään. Se jonka toimesta hän joutui kehään sisälle, pääsee ulos heittämään. Tässä tapauksessa ei voita se joka jää viimeisenä kehään, vaan se jolla on vähiten paloja.

Joskus tällaisesta erityis suorituksista saa yhden palon anteeksi, tai sen voi käyttää jonkun toisen hyväksi.

Toisinaan pelataan niin että kehässä olijat eivät saa liikkua muulloin kuin väistäessään palloa.

Olen joskus pelannut sellaistakin versiota, jossa poltetut eivät saa enää osallistua tässä pelissä ollenkaan, vaan vasta seuraavalla kierroksella he voivat yrittää uudestaan.

Tätä polttopallo peliä voi pelata myös trampoliinissa! Silloin voidaan sopia esimerkiksi niin, ettei trampoliinin reunoilla saa oleilla tai, että pelaajien on lupa koskettaa palloa vain sen pois heittämiseksi, pukkaamiseksi tai potkaisemiseksi, sillä trampoliiniin pallon heittäminen voi olla hieman vaikeampaa, varsinkin jos siinä on verkko.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Paperilaatikko osa 1

Paperilaatikko origami on niin helppo ja kiva tehdä, että näitä tekee ihan ilokseen. Rasian tekoon voi tietysti käyttää melkeinpä mitä tahansa paperia. Kokeile vaikkapa sanomalehteä,…

Helppo virkattu perhonen, perusteellinen ohje sopii myös aloittelijoille

Tällä kertaa virkataan! Tämä helppo virkattu perhonen on monikäyttöisyydessään mahtava idea vaikka lahjaksikin. Sen voi kiinnittää pinniin, rintamerkiksi, ommella vaatteeseen koristeeksi, liimata onnittelukorttiin tai näistä…

Kukka säästölipas

Tämä helppo säästölipas ihastuttaa hyllyssä tai pöydällä varmasti ja itse tehtyyn säästölippaaseen on mukavaa sujauttaa pikku rahat talteen. Kun lipas on täynnä saa lippaan sitten…