Merirosvolaiva pahvista ym kodin jokapäiväisistä tarvikkeista

Jostain näkemästäni kuvasta lähti muhimaan idea tähän merirosvolaivaan, jonka toteutimme ideasta innostuneen 11-vuotiaan poikani kanssa. Tämä merirosvolaiva on siis hauska askarteluprojekti tehtäväksi yhdessä vähän isompien lasten kanssa. Yksinkertaistettuna laiva onnistuu myös perheen pienempien kanssa.

Merirosvolaiva on siis oikea tyylinäyte siitä, kuinka epämääräisestä pahvikasasta syntyy jotain ihan muuta.

Todellisuudessa laivan teko oli kyllä hauskaa, vaikka toisinaan pitkäjänteisyys olikin pojalla hakusessa. Mutta kun muistaa lopettaa ajoissa ennen kun tulee hosuttua, homma toimii hienosti.

Tämä ohje tässä ei ole ehkä ihan täydellinen kaikkine vaiheineen, mutta se ei nyt ollutkaan tarkoitus. Tässä kun on mahdollista soveltaa niin miljoonalla tavalla omien tarvikkeiden puitteissa, että suosittelen vain ryhtymään touhuun, niin kyllä se siitä syntyy. Tässä esittelen nyt yhden tavan tai ohjenuoran, jota seuraamalla pääsee ainakin hyvään alkuun.

Tekemiseen tarvitaan esim.

Kasa erilaista pahvia ja wc-paperirullan hylsyjä tms.
Teippiä (kokoamiseen mielellään maalarinteippiä)
Liimaa
Sakset
Kyniä
Viivain
Vesivärejä
Askartelumaaleja
Kultatussi
Lankaa
Mattopuukko
(Spraymaalia)

1. Valitse sopiva isohko pahvi tai pahvin pala laivan rungoksi.

Meillä käytössä oli avattu pieni pahvilaatikko, josta leikkaamalla ja taittelemalla teimme laivan rungon. Teippasimme rungon palkausteipillä kasaan, mutta suosittelisin käyttämään maalarinteippiä.

Laivan nokkaan piti teipata erillinen pahvin pala, jotta nokka saa muotonsa.

2. Muotoile laiva haluamaasi muotoon, leikkaukset kannattaa tehdä ennen lopullista kiinnittämistä, se helpottaa nimittäin sitä hommaa rutkasti.

Meillä laivan reunat ja peräpeili leikattiin haluttuun malliin viivainta sekä suurta kulhoa apuna käyttäen.

3. Lisää laivaan yksityiskohtia.

Meidän laivaan lisäsimme erilaisia ulkonäköön vaikuttavia seikkoja kuten kansilevy, joka ensin mitattiin sopivan kokoiseksi viivaimella ja sen jälkeen leikattiin. Kaarevaksi toisesta päästä kansi tehtiin isoa kulhoa apuna käyttäen. Vasta kun kansilevy oli leikattu sopivaksi, se kiinnitettiin paikoilleen.

Laivaan lisättiin myös taakse valmiiksi mitattu kansilevy, johon tulisi ohjaamo.

Laivan kylkiin liimasimme tykkejä, jotka oli tuorekelmun hylsystä mattopuukolla leikattuja pätkiä.

 

Myös laivan kannelle kiinnitimme ison tykin, jonka teimme tuorekelmun hylsystä sekä pahvista.

Pahvimukin korvista saimme laivan kansille hyvät kaiteet.

Pahvimuki toimii keskiosan maston pidikkeenä. Ja mastot on tehty tukevammista grillitikuista, joiden pituus on arviolta n. 40 cm. Lisäsimme toisen maston laivaan vasta myöhemmin.

Ohjaamo rajattiin laivan keskiosasta etukannen leikkaamisesta yli jääneellä kaarevalla pahvinpalalla. Tähän osaan sitten liimattiin ruori kiinni. Ruori piirrettiin pahville ja leikattiin leikkuulaudalla mattopuukolla.

Ankkurit leikattiin pahvista, rei’itettiin ja kiinnitettiin rei’istä etukaiteisiin langalla roikkumaan.

4. Voit pohjamaalata laivan, jos pahvisi ovat kovin kirjavia tai muuten vaan haluat tasavärisen pohjan, varsinkin jos käytät pakkausteippiä, voi teipin maalaaminen ilman pohjamaalia olla haastavaa.

Meidän laiva maalattiin oikeastaan pelkästään käyttämiemme teippien vuoksi (ylijäämä) pohja spraymaalilla. Maalarinteippi puutteen vuoksi emme kuitenkaan viitsineet projektia viivästyttää.

5. Maalaa laivasi haluamallasi tavalla, huomaa ettei laivan tarvitse välttämättä olla merirosvolaiva.

Meidän laivasta nyt tulisi merirosvolaiva joten se piti huomioida maalauksessa. Miten sen sitten huomioin? No maalausjälki saa olla hieman rouheaa, mikä sopi minulle enemmän kuin hyvin.

Maalaus aloitettiin rungosta, josta pyrittiin maalaamaan akvarellivärejä ja vesivärejä käyttäen puuta muistuttava.

Vinkkinä tähän se, että jos et käytä liian märkää tai kuivaa sivellintä ja vedät laidasta laitaan pitkiä yhtenäisiä vetoja, tulee pinnasta kuin luonnostaan “lauta”. Kannattaa käyttää aika isoa lattapäistä sivellintä. Oikea pieni esim n. 3 cm maalaus sivellin on aika hyvä tähän (siveltimen asentoa säätämällä saat eri kokoista “lautaa”).

Maalaamiseen voi kulua useita päiviä koska vaiheiden välillä kannattaa pintojen antaa kuivua, eikä kerralla pinnasta edes tule välittämättä tarpeeksi tumma.

Kun laivan runko oli maalattu sopivaksi, lisäsimme erilaisia yksityiskohtia kuten maston ohjaamon takaosaan.

Laivan peräpeiliin laitoimme pahvista tehdyt punaisiksi maalatut ikkunat, joihin oli kiinnitetty siniseksi värjätyt paperit.

Maalasimme tykit mustiksi ja niiden päät väritimme kultatussilla.

Lisäsimme erilaisia koristuksia kultatussilla.

Koska kyseessä kerran on merirosvolaiva, laivaan liimattiin punaiseksi maalattu pahvinen “lankku” keulaan.

Keskimastoon lisättiin tähystyskori, joka tehtiin katkaistusta wc-paperirullan hylsystä,  pahvista ja pakkausteipistä. Kori viimeisteltiin paperirullasta leikatuilla ja maalatuilla pätkillä liimaamalla.

Keskimaston viereen lisättiin poretabletti purkin kansi vinssiksi.

Etukannelle askarreltiin tikkaat langasta ja grillitikun pätkistä. Takakannelle tikkaat valmistuivat maalatusta jäätelötikusta ja pahvi pätkistä. Ja tietenkin piti antautumista varten askarrella valkoinen antautumislippu.. Se tehtiin hammastikusta ja paperista.

Mastoihin kiinnitettiin puomit jotka tehtiin katkaistuista ohuista grillitikuista. Katkaisu onnistuu vaikkapa puukolla tai mattopuukolla leikkuulaudalla.

Merirosvolaiva viimeisteltiin lisäämällä purjeet, lippuja ja “köydet” langoista.

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Tee se itse katapultti peli

Jäätelötikuista voi askarrella monenmoista hauskaa. Tällä kertaa mm niistä syntyi hauska tee se itse katapultti peli. Lisäksi peliin tehtävää maalitaululaatikkoa voi käyttää myös pöytätenniksessä tarkkuuden…

Tee se itse leikkialusta lapsille

Joiltain syntymäpäiviltä jäi nurkkiin pyörimään valkoinen kertakäyttöinen pöytäliina, jonka toinen puoli on sellainen vahakangastyyppinen ja toinen karkeampi. Sen verran se kuitenkin oli saanut kärsiä, että…

Maa polttaa leikki, lasten ikiaikainen suosikki

Maa polttaa leikki on siitä hauska, että sitä voi leikkiä ihan yksinkin, mutta yhdessä toisten kanssa leikkiminen on mahdollisesti vieläkin antoisampaa. Leikki sopii jo melko…