Pahvilintu askartelu

Kodin jokapäiväisistä materiaaleista jotka heitettäisiin muuten pois, saa askarreltua monenmoista. Nämäkin wc-paperirullan hylsyistä tehdyt linnut ovat mitä yksinkertaisimmat tehdä, vaikkakin vaativat hieman kärsivällisyyttä odottamisessa vaiheiden välissä. Linnut sopivat koristeeksi vaikkapa joulukuuseenkin!

Tekemiseen tarvitaan

Wc-paperirullan hylsyjä (1/lintu)
Paperiliittimiä (2/lintu)
Liisteriä jonka voit valmistaa itsekin, vaikkapa tällä ohjeella 
Sanomalehtipaperia
Liimaa
Akryylimaalit ja tarvikkeet
Permanent tusseja
Lankaa tai narua
Oksa
Lyijykynä
Sakset

1. Litistä wc-paperirullan hylsy ja piirrä siihen linnun ääriviivat. Piirrä lintu niin, että sen selän ylin kohta ja vatsan alin kohta tulee ihan hylsyn reunalle.

2. Leikkaa lintu irti, mutta älä leikkaa sen selän ylintä kohtaa ja vatsan alinta kohtaa poikki, vaan jätä hylsy niistä kohdista ehjäksi. Pullista lintua hieman, tee niin pulleaksi kuin haluat, ainakin lasten kanssa helpompaa on työstää vähän littanampia lintuja.

3. Revi sanomalehdestä tukku suikaleita valmiiksi pöydälle. Ala liisteröidä suikaleita yksitellen ja kieputa niitä linnun ympärille joka puolelle yksi kerrallaan.

Huolehdi siitä että liisteriä on reilusti paperisuikaleissa koko sillä pinnalla, jonka olisi tarkoitus tulla linnun päälle. Pienet rypyt eivät haittaa. Paperisuikaleita on hyvä laittaa useampi kerros päällekkäin.

Pyri pitämään lintu pulleana työstön aikana, jos tavoittelet pulleaa mallia, sillä kuivuttuaan lintua on hankalaa enää pullistaa.

Jos haluat ripustaa lintusi myöhemmin johonkin kannattaa sen selkään liisteröidä paperisuikaleen alle pilkistämään pieni lankalenkki, josta ripustaminen onnistuu.

5. Tee linnun alapuolelle reikä jalkoja varten vaikkapa ensin parsinneulalla tai terävällä grillitikulla ja sitten suurenna reikää tarvittaessa esim sukkapuikolla tms linnun ollessa vielä märkä tai ainakin kostea.

Voit myös hyödyntää reikää siinä, jos lintusi kuitenkin vahingossa meni makuusi liian litteäksi, voit varovasti reiän kautta pullistaa sitä hieman esimerkiksi sukkapuikolla varovasti tökkimällä sisäpuolelta ja ulkopuolelta painelemalla selän ja vatsan alta. Varo kuitenkin puhkomasta pintaa!

6. Aseta lintu kuivumaan vaikkapa muovipussin päälle. Kuivuminen normaalioloissa kestää n. vuorokauden. Kuivumista voi nopeuttaa esim hiustenkuivaajalla varovasti etäältä kuivattamalla tai lämpimään paikkaan laittamalla.

7. Vääntele paperiliittimet auki kuten kuvissa alla.

8. Kuivuneen linnun pinnan voi halutessaan hioa hienolla hiekkapaperilla sileämmäksi, mutta pienet rutut, saumakohdat ja paperin epätasaisuudet eivät välttämättä ole huono juttu. Ne antavat linnulle persoonallisemman ulkonäön, mutta nämä ovat tietenkin makuasioita.

Mahdollisen hiomisen jälkeen kannattaa yhteen kiedotut jalat liimata paikoilleen runsaalla liima määrällä. Anna kuivua.

9. Kuivuneen linnun pinnan voi halutessaan pohjamaalata jos ei halua, että sanomalehtien tekstit näkyvät varsinaisen maalin läpi. Mutta tämäkin on taas makuasia. Toinen keino pohjamaalauksen välttämiseksi on liisteröidä linnun viimeinen kerros yksivärisellä paperilla, tavallinen kopiopaperi käy ihan mainiosti.

10. Maalaa lintu haluamallasi värillä molemmin puolin jaloista kiinni pitämällä. Aseta lintu varovasti kuivumaan. Maalaa sitten kun väri on kuivahtanut vielä uudelleen ne kohdat, jotka osuivat alustaan linnun kuivuessa.

11. Koristele linnut tusseilla tai akryyliväreillä haluamallasi tavalla.

12. Voit kiinnittää linnun jaloistaan esim oksaan  ja laittaa oksaan ripustuslangan, josta koristeen saa vaikkapa seinälle. Tai jos teit lintuun ripustuslenkin selkään, voi sen nyt ripustaa vaikkapa joulukuuseen, jaloistakin kiinnitys saattaa onnistua.

 

 

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Harjoittele kirjainta A

Tässä kirjoittamista harjoittelevalle lapselle mukava harjoitustehtävä. Tulosta tehtävä ja lapsi voi harjoitella kirjainta a ja A. Lopuksi kuvat voi värittää.

Tee se itse leikkialusta lapsille

Joiltain syntymäpäiviltä jäi nurkkiin pyörimään valkoinen kertakäyttöinen pöytäliina, jonka toinen puoli on sellainen vahakangastyyppinen ja toinen karkeampi. Sen verran se kuitenkin oli saanut kärsiä, että…

Hai kortti

Poikani oli täyttämässä 5 vuotta ja satuin törmäämään hauskaan hai kortti ideaan eräällä englanninkielisellä sivulla. Ajattelinkin kokeilla itse tehdä saman tapaisen kortin. Hai kortti on…