Sanomalehtipaperi laiva askartelu

Sanomalehti laiva on hauska ja helppo askartelu tehdä, riippuen tietenkin siitä kuinka monimutkaisen tai yksityiskohtaisen laivan haluaa tehdä. Mutta sanotaan nyt niin, että tämä liisteriaskartelu tarjoaa puitteet vaikka miten hienoille laivoille yksinkertaisilla tarvikkeillakin tehtynä, riippuen tekijänsä kärsivällisyydestä ja taitotasosta.

Oma laivamme tehtiin yhdessä 11- ja 9- vuotiaiden poikieni kanssa. Laivan runkoa rakensimme yhdessä vanhemman pojan kanssa ja nuoremman kanssa saatoimme laivan sitten valmiiksi. Ja totta puhuen pojat sen työn tekivät ja itse lähinnä opastin, ehdotin ja hieman vain autoin itse teossa.


Laivan tekoon tarvitaan:

Jonkinlainen laivan muotti, kuten meillä muovinen lelulaiva, mutta muotinkin voi muovailla vaikka pahvilaatikosta, kts ideaa muovailuun vaikka aiemmin tekemästämme merirosvolaivasta.
Tukku sanomalehtipaperia
Muovipussi
Liisteriä, jonka voi tehdä helposti itse kotoa löytyvistä aineista ja on taatusti myrkytöntä! Voit katsoa ohjeen liisterin tekoon täältä.
Pahvia, kartonkia tai vaikka käytetty maitopurkki, wc-paperi hylsy
Koristeita jos haluat mutta esimerkiksi käytetyt maito tai mehupurkin korkit käyvät hyvin
Paperia
Liimaa
Maaleja (vesivärit, sormivärit jne) ja tarvikkeet
Tusseja
Teippiä
Sakset
Katkoteräveitsi

Mitä nyt keksitkään käyttää 🙂

1. Kääri muottisi muovipussiin ja muista huomioida, ettei alueelle jonka haluat kopioida muotistasi tulisi jättää kovin paljon ylimääräisiä kupruja tai kurttuja. Koita saada se alue niin tasaiseksi kuin voit kiristämällä muovipussia hyvin esimerkiksi teipin avulla sille alueelle josta kopiota et ole tekemässä. Meillä esimerkiksi kiristin muovipussin solmulla muovilaivan katolle ja teippasin maalarinteipillä niin hyvin kuin voin, sillä kopioimme ainoastaan laivan pohjan muodon.

Huomioi myös se, että liisterin kuivuttua et saa kopioitua muotoa irti jos se supistuu muotin päälle, eli suunnittele homma niin että voit irroittaa muottisi rikkomatta sitä tai kopiotasi..

Jos kuitenkin teet monimutkaisia muotoja, muista että ne kannattaa tehdä osissa niin että saat osat irroitettua ja sen jälkeen kun osat ovat kuivuneet, voit yhdistää osat samalla tekniikalla kuin irrallisetkin osat teit (kts kohta 2-.) eli liisteröimällä paperisuikaleita yhdistämiskohtaan ja häivyttämällä saumaa laajentamalla liisteröitävää aluetta jonkin verran varsinaisen alueen ohitsekin.

2. Aloita repimällä sanomalehdistä iso tukku suikaleita valmiiksi, myöhemmin voi olla ärsyttävää liisterikäsin repiä sanomalehtiä..

3. Voit kostuttaa sanomalehtisuikaleita molemmin puolin siveltimellä kosteutta sietävän alustan päällä, mutta itse koin helpommaksi ”dipata” koko suikale liisteriin ja liu’uttaa se sormien välistä samalla ylimääräisen liisterin tipahtaessa takaisin purkkiin.

4. Aloita liisteröinti haluamastasi kohtaa ja asettele sanomalehtisuikaleita tai pieniä paloja muotin mallista riippuen ristiin rastiin muottisi päälle useita kerroksia. Huomaa kuitenkin että liian paljon päällekkäisiä kerroksia ei välttämättä kannata laittaa, sillä kuivuminen kestää silloin kauemmin. Voit siis antaa työsi kuivua välillä ja jatkaa myöhemmin. Häivyttääksesi suikaleiden reunoja, kannattaa häivytettävään kohtaan laittaa suikale, jonka kaikki reunat ovat revittyjä, leikatut tai sanomalehden valmiit reunat saattavat näkyä liian terävinä.

Vinkkinä se, että jos epäilet maaliesi peittävyyttä tai muusta syystä haluat, niin viimeistelykerros voidaan tehdä vaikkapa tavallisesta kopiopaperista revityistä suikaleista samalla periaatteella kuin sanomalehtikin, tällöin maalit peittävät työsi tasaisemmin ja voi käyttää vaikkapa vesivärejä maalaamiseen. Kopiopaperi tosin on paksumpaa kuin sanomalehtipaperi, ja reunojen häivyttäminen hankalampaa, mutta kun kopiopaperia käyttää vain kerroksen verran ja jättää päälipuolelle vain revityt reunat, on se ihan käyttökelpoinen keino. Voit varovasti myös hioa reunoja ja pintaa hienolla hiekkapaperilla varovasti kun työ on kuivunut. Toinen vaihtoehto on tietysti pohjamaalata sanomalehtipaperi esim askartelumaaleilla.

Anna työsi kuivua ainakin vuorokausi. Voit kokeilla irrottamista tämän jälkeen varovasti. Jos työ on edelleen liian märkä ja pelkäät menettäväsi muodon, anna työn vielä kuivahtaa. Joissain tapauksissa voi kuitenkin olla helpompi irrottaa työ hieman kosteana kuin täysin kuivana. Kokeilemalla varovasti asia selviää.

5. Kun työ on kuivunut voit aloittaa tarvittaessa pohjamaalauksen ja sen kuivuttua varsinaisen värin maalauksen.

Meillä ennen kun laivan pohja maalattiin sisä- sekä ulkopuolelta sormiväreillä, leikattiin wc-paperihylsystä sopiva piippu ja mairopurkista sopiva hytti sekä ikkunat ja ovi siihen.



6. Kun laiva on kuivumassa voidaan silläaikaa laivan hyttiosa ym irtonaiset osat maalata.

Maitopurkin maalamiseen sormivärit eivät oikein toimi, ainakaan ilman pohjamaalausta.. Pelkkä sormiväri rapisee pinnalta kuivuttuaan helposti pois, mutta kun purkin pintaan/ympärille liimaa paperin, onnistuu maalaaminen vaikka vesiväreillä tai tusseillakin. Huomasimme tämän omasta kokemuksestamme, joten kannattaa jo valmiiksi laittaa pinnalle paperi.. 🙂



7. Kun laivan värit ovat kuivuneet, aloitetaan yksityiskohtien ym koristelun maalaaminen, irtonaisten osien paikalleen liimaaminen ym sellainen. Liiman kuivuttua tehdään viimeistelyt. Ja valmista tuli.




 

Puuhakerhossa tapahtuu

Vinkki!

Osa nettiselaimista skaalaa värityskuvat pienemmäksi, kun niitä yrittää tulostaa. Tallenna kuva omalle koneelle ja tulosta esim. Windowsin kuvan katseluohjelmasta, niin kuva on A4-kokoinen.

Aiheet: Avainsanat:

Nämäkin saattavat kiinnostaa sinua

Tulosta tästä lapselle pääsiäisen värityskuvat

Suloiset pääsiäisen värityskuvat, jotka voit tulostaa ja antaa lapselle väritettäväksi. Klikkaa kuvaa ja printtaa.

Helppo puu askartelu wc-paperihylsystä

Askartelimme tällä kertaa 3 ja 6 -vuotiaideni kanssa tällaiset erittäin helpot ja yksinkertaiset puut. Tämä askartelu sopiikin erinomaisesti pienten askarteluun ja toki pienemmät tarvitsevat hieman…

Askartele helppo pahvikenkä kengännauhojen sitomisen opetteluun

Kengännauhojen solmiminen tai yleensäkin rusetin teko on taito joka mm kuuluu eskarilaisen opeteltaviin taitoihin. Toki jo pienemmätkin voivat harjoitella tätä erittäin hyödyllistä taitoa. Opettelun avuksi…